mmm
ХуЛитер

![]()
Записан(а): Nov 24, 2003
Място: София
|
Въведено на:
05 Май 2004 14:32:49 » Деца и слънце |
|
Деца и слънце
Мило дете, лято е! Птичките пеят навън, това не е сън. Бързо стани и в росата на тревата посрещни зората. Ето ги и другите ранобудници. Вече не им се спи, поздравяват деня с ръце, отправени към светлината:
-Добро утро! Добро утро!
Обърнали очите си на изток, където на небето се качва слънцето в златна каляска, те питат и пеят, пеят и питат: “Защо?”
Струпват въпроси, бягат боси, къпят крака и златна светлина в косите си носят. Доскоро в съня си видяха луна, своя стан на сърп извила, сред много звезди, тихи сенки, които прокрадваха заплахи тук-там навън, нощен мрак покриваше в сиво всичко живо и звучеше със странни мелодии. И защо? Само сега в утринта бързо светлината прогонва мрака на нощта. Кой ли прави това? Как ли става така? И дали слънцето рано в зори, търка сънливо своите очи, или рано е легнало и сега ей-така става, само защото се върти в леглото? Ами луната, горката страхува ли се от тъмнината и защо е сама сред толкова звезден прах на небето, откъдето дали падат звезди?
Как става така, искам да разбера, искам да знам и да видя сам – казват децата. Но не луната, а слънцето с цветни лъчи рисува отговори и шеговито намига. Толкова ви стига! Когато пораснете ще разберете подробно кой, как и защо пристига и кога си отива.
А сега протегнете ръка и с мене се завъртете от изток на запад, полека – полека, заобиколете моето кълбо, защото ако докоснете с пръстче жарта ще установите колко гореща е тя, внимателно изживейте деня, в игри и веселие, да, да, идва нощта. Бързо в кревата заспете и тихо слушайте как нейде далече в мрака неизвестен певец е готов за концерт и чака. Една песен приспивна е подготвил за теб, да е спокоен съня ти, защото с много въпроси в главата е трудно да откриеш съня и спокойно да положиш морна глава. Слуша, слушай песента:
Добро утро слънце златно
Ти рано си станало
Луна изпъждаш и звезди
Дали си се наспало
Ей-там си снощи ти легна
Кога играех вън
Таз заран тука огрея
Чуден е твоя сън.
Аз никога не спя деца
Аз светя през нощта
Но ваший свят се извъртя
От мойта светлина