Въведено на:
12 Мар 2024 12:08:27 » МАЧЪТ НА НУРГЮЛ САЛИМОВА
МАЧЪТ НА
НУРГЮЛ САЛИМОВА
Баджанакът намери отнякъде две карфици, бъцна ги в кабелната на комшията, дето минаваше покрай джама на хола и на телевизора веднага прихванахме последната среща на Нургюл Салимова у Баку. Тъщата намери отнякъде един казан за варене на лютеница и в него надроби малко шопска салата – 7 кила сирене дунавия, 12 кила домати сорт „ръгби“, 3,5 кг. късоплодни краставички сорт „запупавела Гергана“ и тъй нататък. Брат ми намери отнякъде семки – един пакет от три кила марка„Вашето меню“ за мен, други „Роко“ - за тъщата, „Хулиган“ за баджанака и тъй нататък. Жената направи мидички, подреди ни по тавана соларни лампички, хвърли един бегъл поглед към екрана, където Нургюл си подреждаше фигурките и вика:
- Аха, готвят италианска партия, вариант Ласкер, играна 72-а в Рейкявик, Фишер-Спаски, реми на 74-ия ход.
- Ама, те още не са… - запелтечих, докато тъщата пърлеше някакви хамони с горелка и държеше елетроженна маска пред лицето. Когато я отмести, за да провери дали месото е готово ми заприлича на Дзукеро.
- Не са ама, виж как си оправят маникюра, как шарят с очички и двете… тия неща ние жените ги усещаме.
- Срещу Евертън ли играем – пита брат ми и сложи едно детско корито пред него, в което да люпи семките – съдията от къде е, качването задължително ли е…
Изведнъж всички притихнахме – на екрана Нургюл замахна с една ръка напред за първи ход, но вместо това плесна с ръце и уби една муха. Горячкина се шашардиса от маневрата на нашата – кихна, хлъцна, пусна таймера на втора програма - сушене без гладене и загледа някъде напред, но точно към мен. Почувствах се почти виновен. Това усещане изпълни стаята, където всички гледахме и тъщата премести горелката от хамона към слепоочието ми.
- Муха, мухичка – рекох тихо.
- Кон на ф6 – промълви многозначително диктора на мача с гласа на Мичмана.
- Кон на ф6 слагат само простаците - подхвърли уверено брат ми.
- Е2-е4 отвръща Горячкина – продължи Мичмана – явно ще се разиграе италианска партия – ние вкупом погледахме към жената, но тя не даваше и пет пари.
От там нататък всичко в партията шах вървеше гладко – на 7-ия ход изядохме цялото сирене от шопската салата, на 12-ия избацахме всички краставички, на 19-ия тъщата събра всички резенчета домати от казана. Щяла да прави салца в бирени шишета. Сосът обаче остана и го отопихме с мидичките. На 23-ия ход свършиха и семките, и хамоните.
И настана гладомор. На 34-ия ход вече беше станало вторник и се споглеждахме кой пръв ще докопа горелката и…
Между 41-ия и 62-ия всички задрямахме…
По едно време се събудихме. Постепенно, мудно. Бяхме вкочанени - прозореца на хола бил оставен отворен и през него навалял половин метър сняг. С момчетата се спогледахме - всички бяхме с огромни бради, като магьосника Гандалф от Властелина на пръстена. На екрана Нургюл изглеждаше някак състарена. Около нея тичаха две момичета и й искаха 10 лв. за училище, а Горячкина стана от шахматната дъска, за да сложи биберон в устата на някакво бебе. Нейно ли беше, внуче ли имаше - никой не знаеше.
- Малко рокадо - обяви коментаторът.
- Чудесно - обади се тъщата - влизаме в мителшпила. Играта набира скорост.
zinka ХуЛитер
Записан(а): Nov 05, 2007
Въведено на:
12 Мар 2024 21:26:28 »
Давам кон за пешка, ако ще става царица!
А коя царица не обича лютеница?
Успех!
Markoni55 ХуЛитер
Записан(а): Dec 13, 2003
Място: Варна
Въведено на:
13 Мар 2024 20:35:40 » УАУ!
Направо пристигна в галоп и дигна пушилка! Добре дошъл!
_________________ За съдбата на песен мечтая,
като надежда в нечия душа да се вселя...
kauboec ХуЛитер
Записан(а): Sep 10, 2006
Въведено на:
13 Мар 2024 22:57:10 »
Добре заварил, Маркони! Благодаря, Зинка!
Marta ХуЛитер
Записан(а): Feb 23, 2004
Място: България
Въведено на:
15 Мар 2024 17:34:37 »
Шах и мат! Дето се вика, направо мат с кон и каубоец!
Не можеш да пускаш нови теми Не можеш да отговаряш във форума Не можеш да редактираш мненията си Не можеш да триеш свои мнения Не можеш да гласуваш във форума