Изповедта на върховния Бог в Б.Г. вариант

Автор: radi_radev19441944
Дата: 14.03.2006 @ 09:57:06
Раздел: Хумор и сатира


Гротески

Писна ми от разправии. Ще взема да абдикирам и ще тръгна на стари години да пася козите по чукарите на Олимп. Ама няма кой да ме замести. Гледам ги и им се чудя на тези моите олимпийци.
Това не са богове , а мушмороци. На кого да гласуваш доверие . Хвани единия -блъсни другия.
Викам му на онзи вманиачен тип Аполон да спре да хвърля тия стрелички - това не ти е детска градина - и да отиде да изгаси една Галактика от онези - Сифъртовите- , че се е подпалила и ще измрат там хората от жега , ама той се прави , че не чува. Далеч било - чак на другия край на Универсума . Нямал време , зает бил .
Море знам аз с какво е зает . С курварлък.
Обикаля по плажовете край Черноморието и зяпа чуждите булки.
Напоследък се е запалил по културизъм и ходи в един клуб във Филипопол да тренира с онези откачалки , дето само наливат мускули . Но не и акъл.
Усетих , че се кани да постъпи в една Пазарджишка клиника , да му удължават половия орган.
Тъпо копеле! Комплексар. Иди , че му се доверявай на такъв.
- Аполоне , -казвам му- отивай да гасиш пожара , че душа берат там хората , ей!
- Аве Зевсе- отговаря той- нека върви оня пич- Сифърт да си гаси пожарите !Той ги измисли тия галактики , той да се оправя сега! Аз имам курс по аеробика , после ще избираме " мис България"…
Майната му- шантаво копеле! Одъртях и не мога вече да се оправям тия момчета.
Наказвам, наказвам и пак не вземат от дума. Пък и нравите се промениха . Не можеш да го набиеш с тоягата като едно време , нито да го приковеш към скалата да го кълват гаргите. Не било хуманно. Много големи хуманисти се извъдиха.
- Прометейчо, - говоря му на онова пироманчето -стига си си играл с тоя огън, ще направиш беля ,ве джанъм! Бащински му говоря.
Все едно , че говоря на Херкулесовите стълбове.
- Трябвя - кай - да се образоват хората . Да научат природните закони .Да усвоят всички науки. Да се посветят и в тайните на ядрената физика. Хуманно е.
Голям умник . Не му се излиза на глава.
- Недей , ве- моля го - това не е работа за простосмъртни. Още не са дорасли . Карат се , бият се помежду си. Ще направят някой голям сакатлък -язък за хубавата планета!
Не ме послуша ,ей! Будала момче. Открадна огъня и им го занесе. Посвети ги в разни науки и сега на! Първата им работа беше да открият барута , да направят разни пушкала, картечници , ракети и какво ли не.. Започнаха да разглобяват атома . Направиха и атомни бомби . Ами сега!
Наказах го оня хубостник. Приковах го на една скала в Кавказ да го ядат гаргите , ама ква файда?
Ревнаха всички, че не било хуманно. Душата ми извадиха .Кандисах и го пуснах. До гуша ми дойде.
Пратих го да върви да се оправя със своите протежета от Гея , дето им даде огъня.
Сега е лектор по философия в един тамошен университет. Станал е природозащитник и пацифист.
Организира студентите и кварталните хаймани в протестни демонстрации срещу замърсяването на природата и срещу войната.Ама вече никой не му обръща внимание . Чорчук! Късно е , чадо.
Едва го оттървах да не го вкарат в психиатрията.
… Наскоро говорих с едно хаверче - Айнщайн. Повиках го тук от Гея , за да има с кого да играя на табла, когато ми омръзнат държавните дела. Свестен човек. Приказваме си кое за жени, кое за вино .
И на него му беше дошло до гуша от тая бъркотия с вселените , та повече свиреше на кеменче и разправяше вицове.
- Приятелю, - говоря му , хвърляйки заровете на дюшеш- притеснен съм от това как вървят работите на Гея . Много се изучиха вашите хора. Сега проучват някакво "космическо яйце", което гръмнало и от него възникнала вселената.
- Да -така е - казва той- съгласно новата теория на онова момче Фридман ,отначало вселената е била нещо като космическо яйце . След което се взривила и започнала да се разширява , та и до днес. Вижда се в телескопите как галактиките се отдалечават една от друга.
…Мъча се да си спомня , ама нещо ми се губи.Трябва да е било бая отдавна - има-няма петнадесет милиарда години . Изтървах едно яйце и то се пръсна ,ама излезе запъртък. Осмърдя ми душата .
Казват - още летяли жълтъци из пространството.
Онова копеле - сатаната- им забърка от него мишмаш. Мерси, нека си го ядат сами тоя мишмаш.
Ами те заради тая отрепка - Елена - отвориха цяла война . Сума време се клаха . Хубава била ,та хубава. Дайте сега да се трепем ! Добри момчета , свестни момчета , ама нямат акъл. Добре , че по онова време още не бяха измислили атомната бомба. Мале, мале - то аслъ- само това липсваше!
Хеле онзи Ахил. Такова харно момче ! Отиде си за нищо и никакво . Заради една гола пета и за хубавия задник на Елена. Поне да му беше " пуснала" , ами то -заради онзи рогоносец Менелай.
Даже и един бой не и теглиха след като си я взеха от троянците. Ретроградно било.
Завъртя опашка - ни лук яла , ни лук мирисала - и Менелай миряса. Клекна като добро куче.
…Ама тя - онази нимфоманка Афродита ги забърква тия каши. Само тя и никой друг.
Разправям му на баща и :
- Уране , да вземеш да си озаптиш щерката ! Хептен се е разгонила. Ходи по някакви козметични салони , сауни , вани, шари си ноктите при разни маникюристки ;фризирала се , гримирала се , изпраскала минижупа - модерно било. Засякох я да се натиска по сокаците с един мангал от Аджисанмаала.
- Какво да правя , братче , вече вдигнах ръце от нея.- оплака ми се той.- Даже не ги и подбира - богове , простосмъртни - каквото и падне. Не и пука ни от трипер, ни от спин , ни от нищо…
"Мари Афродито, мирясай ма татювото , поне с простосмъртни недей ".
"Какво да правя , тате - искам го този Адонис - той да ми е!"
" Какъв ти Адонис, ма щерко, не видиш ли , че е Мутата- най-обикновено циганче от маалата.Рови из боклуците и краде проводници от Енергото. Утре ще го бутнат в панделата."
Е не взема от дума и не взема. "Искам го , та го искам!" Надарен бил.
Една вечер се върна пияна и дрогирана от една дискотека във Филипопол. Теглих и един лобут и
я заключих в покоите с два катинара ; измъкна се през прозореца и -пак при своя "Адонис".
Извиках ковача Хефест да закове прозорците . Закова ги човекът здраво - няма мърдане .
Ден -два така…Гледам я - играе си с една от онези секс -играчки , дето ги рекламират по вестниците. Вибратор . Изпратили и го по Интернет. Гали го , радва му се , напълнила е замъка с нарциси и хиацинти и чете любовни стихове от някакъв литературен сайт "Ху Лите". Е няма и няма спасение! Напоследък е закачила портрета на Бойко Борисов , ама де да видим…
- Ами този Арес - зет ти къде е? Не си ли изпълнява задълженията? -питам аз.
- Махни го тоя малоумник! Той няма време за нея от тия пусти войни . Къде се вдигне пушилка и той- там. На първа линия . Без него не може да мине войната. Пишман станах , че я ожених за такава откачалка.
…Прав е човекът . Този Арес също не става за мой заместник .Уж ми е син, ама все едно не съм го правил аз , а някой народен представител от"Атака". Много шантаво копеле . Все войни , войни и войни… Като почнеш от Троянската и свършиш с Втората световна , че и по- нататък.
Войни и войнички… Аман вече!
Паднах от смях , когато го бяха пленили турците край Константинопол. Чакай , сукин сине, да видим що чиниш тука! Хич не им пука , че е бог .
Направили го "хаджия".
Ами тоя Атлас? Харен мъж беше - скромен , трудолюбив , силен . Кво му стана , кой знае ? Гледам го веднъж - метнал цялото небе на гърба си и пъшка ли пъшка …
- Кво прайш , ве човек , ти акъл имаш ли?
- Тренирам - кай- за олимпиадата . Ще ме вземат в българския национален отбор по вдигане на тежести.
Хептен огълфял заваллията. Има една турска поговорка :" Ахмак адам я пехливан орду , я авджи". /Глупав човек или пехливан става , или ловджия/. Като ги гледам тези моите какавани все са или пехливани или ловджии. На всички са им празни кратуните. Отказах се да разговарям с него и си тръгнах - няма файда. Не ми трябва такъв заместник. А дъщерите му - като куклички .От хубава- по- хубава:
Алциона , Електра , Мая , Меропа, Тайгета , Келена ,Астеропа. Прекрасни момичета. Едно време им бях кръстник. Подарих им цяло съзвездие - Плеадите .
Бая се бях заплеснал . Хера щеше да ми извади очите. Луда жена.
По едно време се чудех дали да не отстъпя поста на Хермес. Хем е кротко момче , хем- мой син - ами ние тук- на Олимп сме все роднини - сватове ,шуреи , баджанаци и бир-бюлюк балдъзи .
Хич не е лошо момчето , ама много обича да краде . Клептоманче. Тоя завлече , оня завлече - току виж го арестували някъде и трябва да викаме българското правосъдие да го оправдава.
На Посейдон откраднал тризъбеца , на Аполон - стрелите , на Арес- меча, на Аполон -кравите.
"Що ти са тия крави , ве момче, сирене ли ще правиш ?"
Гледа ме тъпо и мига. Крадливо пичлеме. За министър но финансите става , но не и цар. Ще изложи Държавата.
Иначе разбира от питиета . Назначих го за кръчмар на Олимп и виночерпец. Справя се със задълженията .Дава и на вересия.
Ама веднъж го излъгали едни цигани от Катуница - пробутали му някакво менте , та щеше да ни изтрови. Цял еон после ме болеше главата от махмурлука.
Отказах се и от Хермес.
Кой , кой , кой ?..
Атина - Палада .- Любимата ми дъщеря . Строга е , сериозна , властна , интелигентна…
Чакай ! Стой! Чак толкова за интелигентност да не говорим. Бяха се скарали с онази Арахна за някаква си прежда . Женска работа . Жената си е жена.
Ама нали сега и жените хукнаха да оправят политиката , тя не остана по- назад. Еманципация.
Пуста мотика осми номер! Не обръща много внимание на мъжете. Фригидна ли е ,що ли?
Навъртат се разни мераклии , ама тя ги гони. Може и да е девственица още…Като нищо..
По едно време кво и стана -намеси се в Троянската война . Захвърли преждите и награби меча.
- Мари щерко,-думам и- я си сядай на задника! Къде си хукнала да се бъркаш в мъжките работи!
- Е , тате , казва- нали е еманципация. Има женски съединения с войнички, офицерки,генералки. Цели армии са…
Море зная ги аз тези армии. Най -обичат командата "легни". Няма да мирясат тия жени ей - чудя се дали да не забраня вече феминистките организации . Равноправие искали . Добре де . Ето ви равноправието ! Ползувайте го !" Е , ама нали- кай - сме нежен пол…"
А сега де !… Ни така , ни инак…
Аз ли вече много остарях и не разбирам , те ли нещо не са в ред - нямам представа . Махнах с ръка и поех към кръчмата . Да прави каквото ще! Нямам нерви да се разправям. Замина ей - корава глава.Като на майка си Хера Не ме послуша и туй то. Добре че не са я заловили Троянците . Отиде и девствеността…
Разбрах, че и от нея не става държавник . Отказах се . Те не се правят така тия работи.
Жени в политиката ? Или на фронта ? Чакай ве , тове не е като да вдигаш кълките.
Мислих , мислих … Не става.
Мъж ще трябва да е . Умен! Силен !Социален! Закрилник на онеправданите! Такъв го иска народът.
Като удари с юмрук по масата , да се заклати полюлеят. Добре са българите - имат си и Първанов ,
Станишев,Бойко Борисов - все закрилници.
Ами ние тук? Гледам , гледам - освен себе си не виждам друг за тая работа …
…Хефест ли ? Т-ц . Не го бива . Син ми е , ама какво да ви кажа -добър е , силен е ,само че- будала.
По цял ден блъска с оня чук . Кове подкови и разни други дрънкулки. Съвсем е огълфял . Има да го лъжат придворните … Не , не , не…
…Брат ми Посейдон? Не е лош , ама и той е одъртял като мене. Освен това все по корабите кисне - нищо друго не го интересува . Стар моряк.
Е , ама тя тая работа изисква и други качества . Може да се наложи да посрещаш правителствени делегации. Може да се наложи да сваляш някоя богиня от други галактики , да преговаряш с какви ли не богове и божества -има ги калабалък . Може и кьочек да те накарат да играеш с някоя ориенталска богиня и шербет да пиеш , вместо вино . Всичко може. Да , ама Посейдон не може.
Винаги си е бил залюхан Умее само да пуска бури и урагани из морето . Да ядосва моряците и метеоролозите.
Херкулес и той .Планина мъж, а акълът му - като на канарче . Дай му да чисти обори и го остави . И да бие кучета . Махни го!
Сизиф ли? Хитрец е Сизиф - зная го. Не беше бог, ама лъжеше като бог . Става и за президент , и за премиер , и за всичко. Изпързаля дори онзи душевадец Танатос. Два пъти го прати за зелен хайвер , но накрая го наказаха да търкаля едни камъни по чукарите . Ако не беше простосмъртен ,щях да туря него на поста, само че законът не позволява . Трябва да е от сой . И с ценз…
Не отговаря на изискванията.
Самият Танатос също не отговаря. Най -обикновен инквизитор и екзекутор . Само изважда душите на хората и ги носи на оня гробищен плъх Хадес , дето ги складира в подземията. Абсолютен убиец. Чудя се дали той не застреля онези мафиоти в България , дето напоследък заприиждаха към подземното царство . Като нищо може да е . Ако са му пуснали план отгоре…
…Чакай, ами Хадес? Не , не , не! И дума да не става! Смърди на мърша това копеле . Как го търпи Персефона , кой знае? Яка и душа.
Няма да му простя и за Евридика. Измъкна ми я изпод носа. Тъкмо си я бях харесал едно време и мислех да я открадна от оня Орфей , ама ме изпревари гадът. Завлече я в подземното царство -отвратителна дупка - хич не ми се влиза вътре. Така си и остана .Язък за момичето. Орфей се опита да си я върне , но не успя. Поболя се сиромахът от мъка.
…Ами то - кой остана? Мисля , мисля… Чакай - сетих се ! Дионис ! Малкия ми син. Това момче все в кръчмите кисне , ама е свястно. Някъде из Тракия се подвизава по тамошните бардаци. Трябва да прочета досието му . Пазят го в държавна сигурност. Ще изпратя да ми го донесат . Надявам се , че няма да има издънки - той ми е последната надежда.
Не е лошо като идея . Ще има поне ядене и пиене - той си пада по мохабетите.
Бая попийвал , ама това да му е кусура.И онези разгонени кучки - менадите - все с него се влачат…
Харни момичета . И дащни. Само да си здрав в кръста.
Безкрайни празници . И Валпуриеви нощи . Това се иска!
Претеглям плюсовете и минусите .
…Кандидатурата още не е отхвърлена . Решението не е взето .
Ще трябва да помисля още. И още…
И да си купя стадо кози от хайванпазара в Станимъка…


Р.С.Радев 2006

П.С.

Тук записките свършват . Има скъсани листове . Изпогубени са.
Публикуващият тези записки се обръща към Славян Радев с молба за съдействие.
Може , ровейки нощно време из дупките , случайно да ги е намерил .

Р.

Този текст идва от ХуЛите
http://hulite.net

URL на тази публикация е:
http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=44439