Изпитна обсесия

Автор: sradev
Дата: 04.01.2006 @ 09:02:36
Раздел: Други ...


Наближава зимната сесия и време е да си кажа няколко даскалски наставления. На който не му харесват - да си каже, имам и други.

Педагогиката без справедливост си е чисто наказание.
Ето няколко от размишления на една апокрифна обща педагогика.

1. Студентите са хора.
Изискванията всичко да държат в главата си са предложени от охлюви - съобразно същата логика всеки може да държи копие от архивите на Интернета на своят компютър. Много умно!
Знание, което може да се назубри, може да се запише и възпроизведе. Т.е. хич не мяза на знание. Повече прилича на търсачка в Интернета.

2. Преподавателят е служител.
В рамките на неговите служебни задължения влиза еднократно изпитване на всеки студент. Предвиденото време за изпитване определя и качеството на самия изпит.
2.1. Изпита е връщане на знанията взети на заем по време на лекциите.
В предвиденото време за изпит е определено колко знания трябва да бъдат предадени по време на лекциите. Обикновено 5-минутни.

3. Плагиатство.
Всеки може да бъде обвинен в плагиатство. Винаги може да се намери някой, който е измислил 5-минутното знание в тази форма. В същност 5-минутното знание е точно отговор на въпрос от търсачката.
Но, въпроса не е ли същият, както миналогодишният? Следователно, може (а и полезно е) да бъде същият отговор. Ако въпроса е същият, то това си е чисто плагиатство. В същност и учебника също е преписан от друго учебници.
3.1. Проекти
Измислянето на проекти е още по-трудна задача. За това и се дават миналогодишните проекти. Време за измисляне - 0. По правилото "танто за кукуриго" следва да се намери миналогодишен проект и да се го даде. Може и от съседното учебно заведение.
3.2. Стандарти
Всички учебни заведения се придържат към едни и същ стандарт. Едни и същи теми, едни и същи лекции, едни и същи съдържания. Крайно необходима взаимозаменяемост, за да можем да изхвърлим един американец и да заемем неговата работа (за да може един индиец да ни изхвърли от нашата работа и да получи половината от нашата заплата). В рамките на тези стандарти добре е и въпросите и отговорите да бъдат стандартизирани. Творчество!

4. Записките.
Съвременната джобна техника позволява да се водят пълни записки от лекциите. Следователно достатъчен е един техник за записването на лекцията. И звуково и визуално. Без миризмата на непроветряваните аудитории. С всички заеквания, кашляния и мънкания.
Ако е написан учебник, то сканирането на съответната страница е достатъчен отговор.

И европейската общност ще наложи стандарт (или вече е наложила?) за размерите, формите и цвета на яйцата, които могат да се продават в магазините.

Този текст идва от ХуЛите
http://hulite.net

URL на тази публикация е:
http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=40576