Портокалия

Автор: Optimist
Дата: 19.04.2022 @ 09:16:45
Раздел: Есета, пътеписи


За Португалия става дума.
Още като се върнахме от Рим миналата година, където изкарахме седмица със семейство Леосови, решихме за тази година да идем да видим и Португалия. По-точно Лисабон или ЛИшбоа, както му викат португалците. Мъдрихме я как да стане, след като е много далеч за шофиране и я измъдрихме.
Оданс травел предлагаха екскурзия до южна Испания (Малага, Кордоба, Гранада с посещение в Алхамбра, Севиля, Марабея, Гибралтар, Лисабон, като от Лисабон предлагаха посещение на Кабо да Рока, Синтра, Кашкайш и Ешторил.
Всичко това много хубаво, но времето в Лисабон не беше достатъчно дълго. Решихме да пуснем групата да си лети за София а ние да останем за още седем дни. Събират ни се общо 14 дни. Сметнахме го за достатъчно. Започнахме подготовката от рано. Наех квартира в Лисабон и зачакахме времето да дойде. На 28 септември трябваше да тръгнем и да се върнем на 12-ти октомври.
Речено - сторено!
Върнах се скапан от умора. Първите две денонощия спах. След това се заех да си обработвам снимките. Всичките без изключение правени с телефон - Самсунг Галакси 6. Носих и фотоапарат за всеки случай, но не се наложи да го ползвам. Направих някъде около хиляда и шестстотин снимки. Сравнително малко от тях публикувам. Кой ще хаби време да гледа хиляди снимки?!
Първи впечатления от Лисабон. Прекрасен и интересен град. Построен е върху и между седем хълма. През 1750-та година са имали земетресение с магнитуд от 10 по Рихтер. Земетресението разрушава града и го нагъва така, че и днес няма равни места а където има, направили са площади. Други равни места няма. Или се изкачваш или слизаш. Добре че има транспорт, бил той подземен или надземен, та човек да се придвижи. Като последствие от ежедневните изкачвания и слизания, не видях дебели хора.
Снимките ми от Лисабон
Друго силно впечатление ми направиха много от кооперациите и къщите, които бяха облепени с фаянсови плочки, досущ като в баня. Имаше и страхотно разнообразие от цветове и дизайн. На много места съм ходил, но такова нещо виждам за първи път. Даже направих отделна галерия с така завършени къщи и кооперации. Ето и линк към тази галерия. Фасади

Този текст идва от ХуЛите
http://hulite.net

URL на тази публикация е:
http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=199272