Слава Украинье?

Автор: mitkoeapostolov
Дата: 15.02.2022 @ 12:49:33
Раздел: Есета, пътеписи


Според новините сме на прага на трета световна война. Войските на НАТО са разположени от западната страна на Украйна, тези на Русия от източната. Как се стигна до този конфликт и има ли някакво разрешение?
В края на студената война, Западната цивилизация се видя като едностранен победител. СССР и неговите сателити рухнаха икономически. Това предизвика политически катаклизми. Държавите, които бяха попаднали насила в комунистическия блок побързаха да го напуснат и да се присъединят към Запада. Запада се възгордя, че е толкова желан и започна да се държи арогантно и ултимативно към изтока.
Къде сбърка всяка страна? Новоизлюпената Русия помисли, че щом е на прага на демокрация и капитализъм, Запада ще я приеме с отворени обятия и ще прости всичките ѝ грешки. Вместо това Запада се възползва от моментната ѝ слабост, започна да придобива активите ѝ на безценица и да ѝ диктува политиката, отнемайки нейната независимост. Това разгневи руснаците, те се почувстваха предадени от западните идели и вместо от двайсети век да прекрачат в двадесет и първи, се върнаха в деветнайсети, връщайки на власт автократ в лицето на Путин.
Държавите от източна Европа побързаха да се подслонят при Запада, като си мислеха, че така ще решат всичките си проблеми. Вместо това, силните западни икономики смазаха източните. Колкото по на изток отиваме, толкова по-дълбоко беше смазването. Тридесет години по-късно резултатът е плачевен – Източна Европа е зоната с най-голям демографски срив в света, почти половината население имигрира сезонно или за постоянно на Запад, в огромната си част като обслужващ персонал на западните господари. Да, наистина добихме право да псуваме управляващите и да избираме от трийсет вида сирене, но ако тенденцията се запази, няма да остане кой да псува и да купува.
Запада побърза да „глътне” Изтока, така както се придобива недвижим имот, без да отчете културните и икономически специфики, винаги следвайки своя интерес. Изтока не беше готов за този съюз, той влезе в него като морално разбит, унизен, с вързани икономически ръце. Хората на запад са с култура и съзнание от 21 век. Тези на Изток са с такива от 20 век. В Русия са от 19 век. В това няма нищо лошо, но заедно със западняците помислихме, че като тренираме с Роналдо и Меси и ние ще станем като тях. Това обаче не се случи.
Ето защо според мен Източна Европа днес е точно толкова свободна и развита, колкото и по времето на СССР. Защото развитието не идва като скочиш от леглото на единия в леглото на другия, а като си дадеш време да анализираш грешките и успехите си и сключиш равноправни договори и с единия и с другия.
Какво трябваше да стане? Държавите от Източна Европа трябваше да останат в свой съюз, който се явява като буфер между Русия и Запада. Това щеше да им позволи самостоятелна политика и развитие, както и икономическа помощ и взаимодействие както със Запада, така и с Русия. Източна Европа трябваше да се превърне в своеобразна Швейцария – място където и двете суперсили инвестират и уважават, за да не се хванат за гушите.
Затова днес сме в Украйна, където Запада е на път да повтори своята грешка от 1990, като си мисли, че всеки който крещи „демокрация” и „капитализъм” всъщност знае какво е демокрация и капитализъм.
Живял съм в САЩ пет години. Живял съм и с руснаци. Няма съмнение, коя е по-добрата държава откъм социална уредба, толерантност и възможност за развитие на всеки гражданин. Но Колкото и авторитарен да е Путин, в конкретната ситуация се държи адекватно спрямо руските национални интереси, а и тези на останалите страни. Време е Запада да разбере, че светът не е игра на Риск или Монополи, в която хвърляш заровете и този с по-голямо число печели.
Всеки трябва да се развива със собствена скорост и да си блъска главата в стената толкова, колкото прецени за удачно. Никой няма правото да очаква развитие по вече написан сценарий с предварително определена скорост. Ролята на великите сили е да съблюдават това развитие отстрани, а не да се месят директно в него, както вече стана ясно в Сирия, Афганистан, Ирак, Либия и днес Украйна.
Ето защо съм съгласен с Джон Меърсхаймер, че единственото устойчиво решение за Украйна трябва да включва Русия, Европейския съюз, САЩ и Международния валутен фонд.
Преди да са се хванали за врата и да са унищожили целия свят покрай себе си, препоръчвам на двамата лидери и техните антуражи да поживеят месец сред обикновените хора на противника. Това може би е единственият начин да разберат съображенията му и да го приемат, а не да го унищожат.
* Статията е вдъхновена от лекция на професор Джон Меърсхаймер, „Защо Украйна се случи по вина на Запада” която може да гледате тук:
https://youtu.be/JrMiSQAGOS4

Този текст идва от ХуЛите
http://hulite.net

URL на тази публикация е:
http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=198878