Сурва в Симитли

Автор: mitkoeapostolov
Дата: 22.03.2021 @ 10:44:23
Раздел: Есета, пътеписи


Сурва е основна културна традиция в област Благоевград и град Симитли. Тя включва кукерски групи, костюми, игри и обичаи. За разлика от повечето български празници, които са свързани с конкретна дата от календара, Сурва е събитие, което се преживява през цялата година.

Снимки и видео от събитието можете да видите тук:
https://photos.app.goo.gl/S23LaYMphsT4Lx5x6

В град Симитли, всеки квартал има своя кукерска група, като в някои махали има и повече от една. Подготовката на участниците започва още през пролетта. По Гергьовден, кожите на заколените овце и кози се обработват за ушиване на нови костюми за бабугерите (така местните наричат кукерите). Художественият ръководител оформя фолклорната програма – песни, танци и сценки.
През лятото и есента, всяка група има свой ден, в който организира пиршество за своите участници и техните близки и приятели. На този празник се разполагат множество дървени маси и пейки на открито. Кани се народна певица. По традиция се приготвя агнешки курбан и зелева салата, предлагат се ракия, вино и безалкохолни напитки. Всичко е безплатно за гостите (гощавката се финансира от събраните средства на 1 януари). Хората пият, пеят, танцуват и се веселят, понякога до изгрев слънце.
Следващото събитие е на първи януари. На този ден кукерската група от всеки квартал обикаля къщите на своите жители. Бабугерите понякога се закачат се домакините, понякога просто ги поздравяват, но неизменно получават парични и материални подаръци.
Върхът в целогодишната подготовка на кукерите е фестивалът – „Симитлия – древната земя на кукерите”. Той се провежда втората или третата събота и неделя от месец януари на градския стадион. Гостуват групи от цяла България – от повечето градове и села между Перник и Петрич, както и от повечето градове и села от Розовата долина (Казанлъшко). Понякога идват гости и от Македония.
Фестивалът се провежда от ранни зори до мрак. Участниците се състезават в две направления – местни и гостуващи, като във всяко от тях има различни категории – най-оригинална маска, най-добър старец, най-добра мечка, най-добре представен народен обичай. Зрителите се увиват в предоставените от общината одеяла и с интерес наблюдават спектакъла.
Сурва в Симитли е една от най-добре запазените български традиции, която си струва да бъде видяна на живо.

Този текст идва от ХуЛите
http://hulite.net

URL на тази публикация е:
http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=197639