Небето тука е нисинко

Автор: AvakumZahof
Дата: 27.01.2011 @ 11:01:05
Раздел: Разкази


Из цикълът разкази: ”Някои къси американски работи”. Всички лица и събития са плод на авторовото въображение и нямат нищо общо с действителността. Всяка прилика с действителни хора, имена и действия е напълно случайна.

Жегата бе адска, а спирката самотна. Запалих си цигара, после мина някакъв влак в обратна посока и отново тишина. Тя се появи от другия край. Заприлича ми на българка , нали се сещате, за този странен усет ? Казах ме си по едно „Хай” и пак млъкнахме.
Реших да се обадя на сестра си, тя рядко вдигаше телефона, щото по- големият й и по-тъп брат освен да хленчи за друго не го биваше, а и тя си имаше мъж други проблеми и силата да не циври на роднини и приятели. Оставих й съобщение, а новата ми позната се хвана.
- Българин ли си ?
- Да, нали за това се обадих, да се разпознаем.
- А ми от къде си ?
И се почна:…… била от ……………, сега гледала две руски деца. В България имала син. Работел като съдия, мъжът и бил пенсионер.
- Много им помагам и апартамент и кола купих на сина,и сватба му направих ,сега правя основен ремонт на къщата, ама още малко и се прибирам, стига толкова, 10 години не са малко!
- На истина не са малко. – над нас прелетя самолет – Eто, гледай някой ден и ние ще се качим на някой такъв и сбогом Америка.
- Не си ли забелязал, че тука небето е нисинко ?
- Ай де бе ?
- Ами да гледай колко ясно се виждат самолетите, в България не е така.
- Ама то това е защото те тука кацат, ей го къде е летището.
- Не, не е така, тука небето е нисинко !
После дойде влака, голям, двуетажен, метален и блестящ като консервна кутия, странна и чуждоземска.

_____________
Авакум ЗАХОФ
е анонимен автор от широките Илинойски поля. Единствените данни за подобен човек намираме в книгите на Андрей Гуляшки. Последното приключение на Авакум Захов казва : „Авакум изчезна. Експедицията стигнала до индийската граница, после доближила китайската граница и там Авакум изчезнал. Когато дошло време да се връща, не се завърнал. „ Вещи критици на българската проза и емигрантска словесност утвърждават , че това е именно същия Авакум.

Този текст идва от ХуЛите
http://hulite.net

URL на тази публикация е:
http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=135146