Печен папуняк с касис и бланширани ябълки

Автор: veshter
Дата: 24.12.2008 @ 11:13:07
Раздел: Други ...


/или позлатена лупара за гаргарозабли/
За да приготвите въпросното ястие, преди всичко ще ви бъде нужен едър, пъстропер папуняк* - с колкото е възможно по-голяма и наперена качулка. Другите необходими продукти са: литър пълномаслено прясно мляко, супена лъжица сушен розмарин, бурканче каперси, бахар, каменна сол, стотина грама масло, две-три супени лъжици сметана, три-четири понакиселяващи ябълки и, задължитело, бурканче сладко от бял касис. Добре почистеният и измит папуняк се поръсва отвътре и отвън, обилно, със сушен счукан розмарин и сол. Поставя се в дълбок, но не прекалено широк съд, слагат се бахуровите зърна и цялата гадорийка се залива с прясното мляко. Съдът тайно се похлупва с капак и дивечът се оставя да отлежи в хладилника поне два-три дни, като от време на време грижовно се обръща. След това се изважда и се поставя с три-четири супени лъжици от маринатата в подходящ съд с тежък похлупак. Така маринованият папуняк се задушава във фурна при температура 200 °С около час. Прибавя се маслото, пече се без капак също около час, като от време на време се прибавя малко масло и част от сметаната, за да се получи сос. След омекване птицата се поставя върху предварително нагрята плоска чиния. Ябълките се изчистват, нарязват на филийки и се бланшират за минута-две в мазнината и соса от печеното, след което акуратно се нареждат в кръг около вкусотията, като върху всяко парче се поставя по чаена лъжичка от френското сладко и няколко зърна каперси – всичко това се поднася посипано със сметаната, примесена с останалата част от соса, получен при печенето.
И ако при третият опит нищо не се получава, нарамете позлатена лупара за гаргарозабли и свалете някой ниско прелитащ фазан или заблуден глухар и пробвайте пак – ако отново нищо не се получава, то причината определено не е във вашата фурна.

*папунек, пупавец, пупунец, папунец, пупунек, пупуньок, пупан. Който го види веднъж, няма как повече да го сбърка с друга птица. Оперението му е така характерно, че се запомня отведнъж.

Този текст идва от ХуЛите
http://hulite.net

URL на тази публикация е:
http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=101385