Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: Perunika
Днес: 0
Вчера: 0
Общо: 14143

Онлайн са:
Анонимни: 926
ХуЛитери: 1
Всичко: 927

Онлайн сега:
:: pinkmousy

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi
ХуЛите :: Виж тема - Детски работи
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Автор Съобщение
Mia2442
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 18, 2009
Мнения: 626
Място: София

МнениеВъведено на: 14 Мар 2022 20:54:22 » Детски работи Отговори с цитат върни се горе

Родена съм на тиха уличка в малък областен център. Всички къщи на уличката си имаха собствени физиономии – нашата беше леко нацупена, защото към улицата гледаха едни малки прозорчета, а големите прозорци и тераси бяха към двора , който беше зад къщата. Но имаше и много милички и усмихнати къщи – с басмени пердета, с двор отпред, засаден с рози и лалета. Имаше и свадливи, и начумерени къщи – неизмазани, с неподдържан двор. Най-вероятно асоциирам къщите с техните стопанки – леля Гинка вечно се смееше нещо и дори да ни паднеше топката в нейния двор сред розите или ни я подаваше, или ние влизахме в двора да си я вземем./ знаехме,че няма да ни се кара, а портичките никога не се заключваха/. Виж, ако паднеше в двора на леля Ева – беше лошо. Тя беше винаги начумерена, а нейният мъж ни заплашваше, че следващия път ще ни среже топката. Мъжете на лелите пък се сърдеха, ако топката ни им удареше гаража, а почти всяка къща имаше гараж с метални врати. Но мисля, че го правеха повече за да има за какво да се сърдят – нещо като защита достойнството на къщата – иначе какво толкова е станало, че топката е ударила гаража.

Всяка вечер лелите изнасяха по една малка, ръчно скована пейка – всяка пред нейната си къща и сядаха там да ни гледат като се провикваха през уличката и си говореха – коя какво е готвила, изплела, или пък одумваха случайните минувачи. Защо не се съберяха на една пейка и там да си говорят – незнам – има някои традиции на уличката, които си бяха открай време. Само няколко пъти в годината пейките се събираха – това бяха специални събития, на които ние, децата изнасяхме „представления”. За тези представления децата се готвехме дълго – репетирахме песни, стихове и сценки, а после разнасяхме ръчно изрисувани покани до всяка къща. Събираше се цялата улица –дори лелите, които нямаха деца и всички много ни ръкопляскаха.

Във всяка къща най-важното помещение беше кухнята – то беше и дневна, и гостна, и място за писане на домашни и за всичко. Холовете бяха само за много официални гости, а такива идваха рядко. В центъра на всяка кухня имаше по една голяма печка на дърва и въглища. Тя беше съсредоточието на живота в къщата – когато печката весело забумтеше, а върху нея къкреше тенджера и се разнасяше и мирис на бобец – няма по-голяма идилия.

Дървата и въглищата, които захранваха печките, идваха всяка есен с един голям камион, който ги изсипваше директно на тротоара пред къщите и после всеки се грижеше да ги вкара в двора си – с лопати, с кофи, на ръце – който както свареше, като и ние, децата помагахме.
Та точно един такъв камион изсипа голяма купчина въглища на тротоара пред моята къща и точно тогава станахме сърдити с моята най-добра приятелка Вилма. Тя живееше в отсрещната къща и винаги, когато се покажех на терасата, тя се показваше на нейната и се провиквахме да слизаме за игра на ръбчета.

За какво сме се скарали през този ден – нямам спомен – с Вилма много си играехме на зъболекарки – в тухлите на моята къща правехме дупки с тел, после слагахме листа като подложка и запълвахме с кал като пломби. Цялата ми къща беше пломбирана.

Но него ден Вили ми беше враг - каза, че моят тротоар е много грозен с тези въглища, а аз казах, че ще надраскам с въглища целия й тротоар – пред нейната къща. И започнах въглен след въглен да боядисвам тротоара пред тях. Вилма реши да ми връща, но аз не й разреших да взема от моите въглища.
- Няма да вземаш от моите въглища! Намери си твои!
И тя отиде в мазето да търси техни въглища, за да боядиса моя тротоар.

Много се ядосвах, че тя намери и почна да драска и черни моя тротоар. И това най-добрата ми приятелка почти на 7 години!

Но техният тротоар беше по-тесен и аз успях да почерня повече, отколкото тя. Много бях горда – защитих семейната чест и тротоар!

Не си спомням дали ни набиха след черните тротоари – най-вероятно не –и най-вероятно ни връчиха по един маркуч, да отмием чернилката, която сме сътворили И досега ми е смешно как двете сме наклякали на вражеския тротоар и боядисваме с пълна пара!

Във всеки случай сега с много усмивка и тъга си спомням за онези детски дни – даже съм щастлива – макар че –детски ни работи – няма да се върнат!...
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя
Markoni55
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Dec 13, 2003
Мнения: 2983
Място: Варна

МнениеВъведено на: 15 Мар 2022 20:49:11 » Сега разбирам Отговори с цитат върни се горе

отношението ти към изобразителното изкуство и защо миналата година ти подариха комплект за рисуване...Рисуването с въглен и сериозна школа. подценявала съм те. Laughing

_________________
За съдбата на песен мечтая,
като надежда в нечия душа да се вселя...
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя
Marta
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Feb 23, 2004
Мнения: 1587
Място: България

МнениеВъведено на: 16 Мар 2022 13:47:39 » Отговори с цитат върни се горе

Чуден спомен, Миа, такава сладка смешна гледка...Такава забележително мила война, всички войни да са такива си пожелавам мигом, да свършват на мига, тук и сега, и с един маркуч да можем да възстановим пораженията...Гениално е било това с пломбите на тухлите, как ви е дошло наум? Чий баща беше зъболекар?
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя
pc_indi
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Dec 06, 2005
Мнения: 1081
Място: София

МнениеВъведено на: 17 Мар 2022 22:00:36 » Отговори с цитат върни се горе

Ех, че хубав спомен и произведение! Като с машина на времето ме върна в годините на детските работи, гаражните творчески изяви, когато събирахме баби, съседи и пр. роднини да им пеем и изнасяме представления... сетих се как за едно такова си избрах като дрескод новата чудно хубава нощница на цветя и с хубави дантелки, за ужас на баба ми, която беше в публиката, та ме прибра за ушите пяла- недопяла.. Laughing
Страхотно е, Миа! Успех! Very Happy
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя
Mia2442
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 18, 2009
Мнения: 626
Място: София

МнениеВъведено на: 26 Мар 2022 22:15:32 » :) Отговори с цитат върни се горе

хаха, Ваня - не бях направила връзката с въглена - но за статива помня -даже в миналогодишния конкурс имах разказ по темата -"Мъките на художника"!SmileSmileSmile Не ме подценявай де!Wink
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя
Покажи мненията преди:      
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com