Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: Perunika
Днес: 0
Вчера: 0
Общо: 14143

Онлайн са:
Анонимни: 861
ХуЛитери: 4
Всичко: 865

Онлайн сега:
:: pinkmousy
:: durak
:: mariq-desislava
:: rajsun

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/sessions.php on line 253

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/sessions.php on line 254

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 480

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 482

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 483
ХуЛите :: Виж тема - За Нова Зеландия от Нова Зеландия
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Автор Съобщение
osi4kata
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 19, 2004
Мнения: 136

МнениеВъведено на: 23 Ное 2012 06:33:30 » За Нова Зеландия от Нова Зеландия Отговори с цитат върни се горе

Нова Зеландия ... Аотеароа - Земята на Дългия Бял Облак, както я наричат маорите. Земята, нагъната във високи планини с вечно заснежени върхове, разбуждащи се вулкани, безумно красиви езера, димящи реки, непроходими храсталаци, спиращи дъха гледки към два океана, безбройни островчета, дълги с километри плажове и фауна без хищници. Раят на птиците, начело с най-странната птица на тази планета – дългоклюнното безкрило киви. Страната с най-усмихнатите митничари и държавата, в която не би могъл да живееш, ако си обсебен от расистки предразсъдъци. Не за друго, а защото обществото няма да те приеме.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Ние дойдохме тук през далечната 2003 година. Хванахме последния влак, дето се вика. Аз и съпругът ми бяхме съответно на 40 и на 42 години. Децата – тийнейджъри. Лично аз бях изплашена до смърт през първите месеци. Първо – не разбирах какво ми говорят (новозеландците са най-бързо говорещите англоговорящи) и второ – спокойствието, безлюдните улици и чувството, че времето е спряло. После постепенно всичко си дойде на място. Децата тръгнаха на училище, ние на работа... Две години живяхме в Палмерстън Норт – малко градче на Северния Остров, казват му още Студентско Градче, заради Меси Юнивърсити, Института Юкол и Пасифик Колидж. Понятието Студентско Градче тук не е свързано с нощни клубове, а с библиотеки – големи, просторни, с много компютри за улеснение на читателите.

Image

Image

В Палмерстън Норт живеят две български семейства, които имат място в сърцето ми завинаги – Докторите Нели и Николай, с дъщеричката им Николета и Физиците Таня и Данчо със синчето им Росен. Умни, уравновесени - стойностни българи.

Image

През 2005 се преместихме в столицата Уелингтън. Уелингтън също не е космополитен град, но има собствена физиономия и дух. Разположен е на хълмове, на брега на два океана – Тихия и Индийския. През лятото се будиш от песента на птиците и от цикадите. И въздухът е толкова кристално-чист, че понякога ми се струва, че ако се взра по-внимателно - погледът ми може да стигне чак до България...Зеленината е навсякъде – буйна, свежа, пълна с живот. Улиците са поддържани, маркировките – също. Хората! Ах, хората! Всякакви култури и раси са намерили място в този град и живеят заедно – без конфликти на етническа основа между тях.

Image

Image

Image


Децата ни растяха. Синът ни се записа в една от малкото смесени гимназии – Уелингтън Хай Скул, а дъщеря ни бе приета в Университета. Нали са си българчета и не могат да живеят без тупурдия – партита всяка седмица у дома. Приятелчетата им – отвсякъде. Кивита, маори,българчета, китайци, индийци, фиджийци, самоанци, европейци, канадци, американци, японци, араби.. Буквално всякакви! Танци и песни на народите. И , предимно – бира. Ние също се включвахме във веселбите – като гардове, готвачи и компаньори. Най-щастливите ни години бяха тези. В Уелингтън има доста повече българи – около осемдесет души, с най-различни професии и интереси. Срещаме се често и сме като роднини – няма празник , на който да не се видим и да не го отбележим подобаващо. Остаряваме заедно, а децата ни пораснаха заедно и започнаха да се задомяват – кой на къде го тегли сърцето. Като българи.

Image

Нова Зеландия не е мащеха, а осиновителка – тя оценява хората си и им се отплаща с грижа и любов. Тук не се говори за политика и партии много-много. Политиката е за политиците, а за хората е природата, стандарта на живот и безопастността. Ако политиците нарушат някое от тези измерения, то тогава – жална им майка! Значи не са си гледали работата добре.

Най-възрастната българка в Уелингтън е Вера. Вера Доминик. Пристигнала е в далечната 1951 година с кораб, бебе и майка си от Гърция, където са емигрирали преди това. Животът на Вера е сюжет за роман в три тома. Любов, преследвания, разочарования, несгоди, щастие, неуспехи и успехи... Живот!

Обичам да се срещам с нея и да си говорим за всичко. Жена- катедрала е тя. Истински човек, незасегнат от стихията на годините.

Image

Нова Зеландия има и други лица – не много красиви, но те не се проявяват често. Най-характерни за тази прекрасна страна са толерантността и природата. Като че в здравословния микроклимат на човешките взаимоотношения се научаваш да бъдеш част от околната среда. Брънка от веригата на едно движещо се цяло. Да си намериш мястото в потока от човешки видове, да обикнеш животните, птиците и растенията. Свикнахме да приемаме изолираността като предимство, като начин да останеш насаме със себе си, да се усъвършенстваш и да намериш тайната врата към щастието и успеха.

Image


_ _ _ _ _ _ _ _ _
Редактирано от: osi4kata на 23 Ное 2012 10:47:14 - общо 4 пъти.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Albatros
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Feb 23, 2010
Мнения: 608
Място: Варна

МнениеВъведено на: 23 Ное 2012 07:17:28 » Отговори с цитат върни се горе

Благодаря, Руми, за този интересен пътепис! И животопис! Exclamation
Алби
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя
osi4kata
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 19, 2004
Мнения: 136

МнениеВъведено на: 23 Ное 2012 07:26:18 » Отговори с цитат върни се горе

Здравей, Валери! Smile Радвам се, че прочете, приятел!
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
angar
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 13, 2004
Мнения: 1211
Място: София

МнениеВъведено на: 23 Ное 2012 08:53:48 » Отговори с цитат върни се горе

Много красиво!
И така добре написано!
Малко знаех за тази страна, знаех главно от природонаучните филми - за природата и за животните там. А за хората и градовете - нищо.
Оказва се - и за тебе нищо не съм знаел!
Много, много ми хареса всичко - и снимките, и написаното!
Благодаря ти!
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя
zebaitel
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 28, 2010
Мнения: 630

МнениеВъведено на: 23 Ное 2012 09:09:53 » Здравей, Отговори с цитат върни се горе

Руми,
Много е хубаво това, което си написала и показала! Да си жива и здрава да продължаваш да пишеш, за наша радост! Ти си един от хората, които въпреки годините в чужбина / май вече не може да се нарече така за теб, защото се усеща с каква любов говориш за Нова Зенландия /, познава по-добре родния си език и психиката на българина от повечето от нас! Пожелавам ти да продължаваш да се радваш на хората около теб и света и да напишеш още много истински неща, като "пеещите тротоари", с които ме спечели като читател за цял живот! Smile Smile Smile
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
azzurro
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Jun 05, 2010
Мнения: 137

МнениеВъведено на: 23 Ное 2012 09:52:16 » Отговори с цитат върни се горе

Здравей Руми, тази сутрин с отварянето на хулите попаднах на теб за добро утро и добро начало на сивия ноемврийски ден. Разказаното от теб ме стопли, защото е като онази малка частица нормалност, която търсим всеки ден заровени в ежедневието. Продължавай да пишеш, защото животът е едно дълго писмо, което сътворяваме докато дишаме, а ти умееш да го описваш с различните му нюанси. Пожелавам ти прекрасен ден!
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Tsveti
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 11, 2006
Мнения: 39
Място: Sofia

МнениеВъведено на: 23 Ное 2012 10:51:37 » Отговори с цитат върни се горе

Беше ми много интересно да прочета! Благодаря ти, че сподели за тази прекрасна страна!

Поздрави от София
Цвети
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя
osi4kata
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 19, 2004
Мнения: 136

МнениеВъведено на: 23 Ное 2012 10:59:32 » Отговори с цитат върни се горе

Здравейте, хора! Благодаря ви за милите коментари и за прочита. Пожелавам ви весел ден и приятни почивни дни!

Поздрави от Долната Земя! Very Happy
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
secret_rose
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Jul 14, 2010
Мнения: 828
Място: Цюрих, Швейцария

МнениеВъведено на: 23 Ное 2012 11:40:14 » Отговори с цитат върни се горе

Много обичам да чета истински преживявания и да поглеждам през очите на пътешественика... Разкажи още, моля, разкажи още много @--;--
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя
anonimapokrifoff
Модератор
Модератор


Записан(а): Nov 30, 2007
Мнения: 1068

МнениеВъведено на: 23 Ное 2012 11:41:05 » Отговори с цитат върни се горе

На мен също ми беше интересно да прочета. Хубаво е, че си открила своята земя.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Jenia
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Jul 31, 2011
Мнения: 321
Място: Германия

МнениеВъведено на: 23 Ное 2012 12:23:27 » Отговори с цитат върни се горе

и аз се радвам много за теб! Много е хубаво да имаш удовлетворение от всичко постигнато.
Страната изглежда прекрасно!
И все-пак за едно ми стана мъчно - доста сте далечко и сигурно много рядко се връщате в България и се виждате с близките хора. Това е единственият недостатък на Нова Зеландия Smile
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя
osi4kata
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 19, 2004
Мнения: 136

МнениеВъведено на: 23 Ное 2012 12:56:07 » Отговори с цитат върни се горе

Jenia написа:
и аз се радвам много за теб! Много е хубаво да имаш удовлетворение от всичко постигнато.
Страната изглежда прекрасно!
И все-пак за едно ми стана мъчно - доста сте далечко и сигурно много рядко се връщате в България и се виждате с близките хора. Това е единственият недостатък на Нова Зеландия Smile


Това не е единственият недостатък, Жени, въпреки че е най-големия Wink. Целта ми не е да ви се похваля колко съм добре, а да ви разкажа как е тук.

Благодаря и поздрави! Wink
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
elimax
Гост





МнениеВъведено на: 23 Ное 2012 12:58:05 » Отговори с цитат върни се горе

Интересно. Как така в страната на толерантността вторият по големина град ще се казва Крайстчърч*? Ами ако някой вземе та се обиди и засегне религиозно?!?

Недопустимо. Веднага да се преименува.

*Крайстчърч (Christchurch) - за онези от нас, които не знаят английски, името на града означава Христова Църква. Какъв скандал за атеистите.


_ _ _ _ _ _ _ _ _
Редактирано от: elimax на 23 Ное 2012 13:40:30 - общо 1 път.
igeo
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Jan 21, 2007
Мнения: 83

МнениеВъведено на: 23 Ное 2012 13:19:16 » Отговори с цитат върни се горе

Може би ако беше нещо художествено - цикъл стихове, разказ или един добър пътепис щеше да е интересно и красиво.
Лично на мен ми беше постно и скучно от това, което си посяла тук. Ако това ти е била целта - да звучиш като откъснати и хаотично разпилени от вятъра листи от брошура на туроператорска агенция - справила си се блестящо.
Laughing
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя
alfa_c
Модератор
Модератор


Записан(а): Oct 03, 2004
Мнения: 1073

МнениеВъведено на: 23 Ное 2012 13:27:51 » Отговори с цитат върни се горе

И на мен ми беше интересно, Руми. Smile


elimax написа:
...

... и съдържа 98% вода. Wink
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Покажи мненията преди:      
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com