Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: Nela
Днес: 0
Вчера: 2
Общо: 14146

Онлайн са:
Анонимни: 862
ХуЛитери: 2
Всичко: 864

Онлайн сега:
:: LeoBedrosian
:: ivliter

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi
ХуЛите :: Виж тема - Най-четящият град е Русе
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Автор Съобщение
bro
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Jun 13, 2012
Мнения: 18

МнениеВъведено на: 19 Сеп 2012 16:36:15 » Най-четящият град е Русе Отговори с цитат върни се горе

Най-четящият град в националната кампания "Забавното лятно четене" 2012 е Русе
Най-четящият град в националната кампания

Най-любимата книга на децата през лято 2012 е „Мечо Пух“, а най-много четящи деца има в Русе. Това показаха резултатите от националната кампания за стимулиране на детското четене „Забавното лятно четене“ 2012, организирана от детския интернет портал Az-deteto.bg, част от Investor.bg и Столична библиотека.
Русе е на челното място за най-четящ град с 12%,, като се съпостави броят прочетени книги с броя на децата от съответното населено място. Следващите градове в класацията са: Стара Загора с 9%, Варна – 4%, София – 2%.
Онлайн читателският дневник сочи, че най-четящото училище е СОУ „Христо Ботев“, гр. Русе, с 602 книги. След него е 8-о СОУПЧЕ „А. С. Пушкин“ във Варна с 470 книги, 2-ро ОУ „Петко Рачов Славейков“ в Стара Загора с 365 книги, ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас с 206 книги и 55-о СОУ в София със 175 книги.

Най-четящото дете е Даниел Георгиев, също от Русе, който е попълнил 213 книги в своя електронен читателски дневник. Второто място в тази категория заема Деница Петкова, също от Русе, с 201 книги. Трета е Вяра Младенова със 192 книги от Белово. Град Белово, получи Специална награда за най-активни читатели.

Даниел Георгиев

На тържественото закриване на кампанията в Американския център на Столична библиотека присъстваха Жюстин Томс – създател на Az-deteto.bg, Спаска Тарандова, заместник директор „Библиотечни дейности и автоматизация“, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Любов Костова – мениджър на Британския съвет, Наталия Георгиева от „Глобални библиотеки“, представител на Регионалния инспекторат по образование, писателката Маги Благоева – посланик на четенето, директорът на Пенсионен фонд „Доверие“ – генералния спонсор на кампанията, представители на библиотеките в Русе и Белово, както и ученици от тези градове.

Спаска Тарандова откри срещата, като благодари на всички, които се включиха в кампанията, защото те разбират четенето като вътрешна потребност и възможност да открият нови светове и да развият своето въображение, за да има какво да споделят с приятели на живо или в социалните мрежи. „Това, което правим е защото ние, от Столична библиотека и Az-deteto.bg с кампанията „Забавното лятно четене“ искаме вие, деца, на 15 септември да сте по-подготвени, знаещи и можещи, добили любов към книгата и четенето.“ – допълни тя.

Янка Такева поздрави гостите на тържеството и напомни: „Книгите са тези посланици, които ни учат на доброто, как и по какъв начин да се справим с живота, дават ни възможност да разберем какво е добро и лошо, красиво и грозно. Книгата е тази, която помага за личностното развитие на всеки един от нас.“

Любов Костова обяви най-любимата книга за лято 2012 – „Мечо Пух“: „Знанието на езици и любовта към книгите ще ви отведе по много места по света. Тази година честваме 130 години от рождението на Алън А. Милн и 86 години от написването на „Мечо Пух“, което показва, че словото и красотата на мечтите са вечни, те не познават възраст, епоха и езици. Колкото повече езици знаете, толкова повече книги ще четете и толкова повече герои ще ви вдъхновяват.“

Наталия Георгиева от „Глобални библиотеки“ е убедена, че влизането на компютрите в библиотеките е направило възможна връзката между четенето и компютрите, особено в малките градове.

Специални награди (грамота и интерактивна книга) за най-интересен коментар за книга от издателство Инфодар получиха: Галина Станева,12г., Марина Станчева,11г. и Давид Мавродиев,11г.

„Забавното лятно четене“ 2012 стартира на 5 юни от София и посети няколко български града: Плевен, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Пазарджик и Кюстендил. Мащабите на инициативата тази година достигнаха наистина внушителни размери и срещнаха подкрепата на учители, библиотеки, общини и културни дейци от цялата страна. Още при старта като патрони на инициативата се включиха вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова и кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова. Тази година с гордост и отговорност към българските деца, 51 детски автори, културни дейци и представители на регионалните инспекторати по образованието и общините, приеха титлата "посланик на детското четене".
Най-важната роля обаче, се пада на служителите от детските отдели на библиотеките в цялата страна, които с истинска всеотдайност и любов напътстват малките читатели в необятния свят на книгите.

Организаторите си пожелават догодина да гостуват на повече малки населени места. На 17 септември беше обявен краят на кампанията за лято 2012, която обаче лесно може да продължи в забавно целогодишно четене.

Партньорите, които застават зад инициативата и благодарение на които тя е възможна са ПОК Доверие, МТел и издателствата Кибеа, Инфодар, Ентусиаст, Кръгозор и Сиела. Медийни партньори на инициативата са БНТ, Тв7, Super7, БНР, Радио N-Joy, БГ Радио, Dnes.bg, Teenproblem.net, Kafene.bg, списание "Мениджър", Bgmaps.com, Програмата, Аз чета, Detskiknigi.com, Sofia Design Week Kids.

Kafene.bg
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Покажи мненията преди:      
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com