Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: Perunika
Днес: 0
Вчера: 0
Общо: 14143

Онлайн са:
Анонимни: 558
ХуЛитери: 2
Всичко: 560

Онлайн сега:
:: pc_indi
:: snejenbor

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/sessions.php on line 253

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/sessions.php on line 254

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 480

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 482

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 483
ХуЛите :: Виж тема - Децата на прехода
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Започни нова темаТази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Автор Съобщение
papacot
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 08, 2009
Мнения: 719

МнениеВъведено на: 05 Юли 2012 16:06:21 » Децата на прехода Отговори с цитат върни се горе

Авторът на есето е Георги Деянов, студент на 26 години


Добро утро!

Едно поколение се събуди недоволно за граждански живот. Последните дни крещи с дробове, изгарящи от болезнено нахлуваща свобода.

Ние сме недоволни, защото сме недоспали. Не, нас не можете да упоите с безумни турски сериали. Неудобно е, но не мислим чрез телевизор. Интернет предоставя безкрайно по-адекватно съдържание по поискване, репортерите ни са хиляди и непрестанно предават от мястото на събитието. Желанието ви да се видите и "разберете" с "организаторите" ни предизвиква смях.

Най-страхотният ви кошмар се сбъдна – змеят на мнозинството има възможност да се самоорганизира. Спонтанно, стихийно, светкавично, ефективно. Без възможност за противодействие.

Сбъркахте с гората

Връзката на българите с гората и планината е близка и магическа. Горите и планината винаги са били последното убежище на свободата. Селищата, равнините и реките ни са владени, но горите – никога. Какво очаквате от звяра на недоволното множество, поставено в безизходица? Инстинктът за самосъхранение ни изведе на площада. И този път е сериозно.

Опитахте се да ни излъжете и да си разпределите нашите гори, но не ви позволихме. Свирепо захапахме туловището на статуквото и откъснахме тлъсто парче лъжа. Бързо развиваме вкус, огладняваме за още. Озверяваме интелигентно.

Днес ще спасим горите си от Цеко Минев. Но цекоминевци, данчолазаровци, чорбаджиненовци са затиснали повсеместно нормалността. Не искаме смяната на едни елити с други. Не е важно кой управлява, важно е какви са правилата на играта. Радостни, жизнерадостни, поемаме глътка въздух. Нямаме бунтовен опит, но сме с ДНК на производители на революции. Живеем в интересни времена, днешната битка не се води в горите кой ще владее площада, а на площада за това кой притежава горите. Днес попречихме за горите. Обединихме се спряхме раздаването на поредната привилегия. Утре ще спрем друга. Вдругиден ще отнемем някоя. Протестът е принципен. Крещим против лъжата.

Отказваме да вярваме в Торбалан. Някакво неясно зло, някакво дорелигиозно същество, което е откраднало нормалния живот и го крие. Отказваме да вярваме в Дядо Коледа, батковци и други юнаци, които героично ще ни избавят от проблемите. Не, пичове. Тая приказка не струва.

Битката е различна и ние сме готови да я поведем

Тя не е срещу личности, защото те са второстепенни. Битката е срещу системата, която произвежда цекоминевци. Тя се крепи изключително на два стълба – привилегии и монополи. Против сме олигархичният елит да стои извън закона и да монополизира всички сектори на стопанството, политиката и обществения живот. На улицата сме срещу непрозрачното взимане на решения и разпределяне на порции зад завеси, на маса, по залез слънце и в обредни клубове. Против сме каквото и да било ограничаване на свободния достъп до възможности за реализация.

Привилегии и монополите се борят с прозрачност и състезание. Гласност и постоянна нетърпимост към престъпването на правилата, които всички сме се съгласили да спазваме. Правила, които облагодетелстват колкото се може повече хора и никога шайка олигарси за сметка на мнозинството. И състезание, състезание, състезание. Не е вярно, че преходът е завършил. На другия край трябваше да има благоденствие и върховенство на закона. А получихме сплескана от монополи и привилегии мизерна реалност. Борбата тепърва предстои.

Сега е по-сложно. Врагът не се разпознава лесно по шапката. Родителите ни не разбраха. Излъгаха ги самопровъзгласили се шамани с добро сценично поведение. Борбата е за смяна на правилата.

Но ние сме нови играчи. Прагматични

Адаптивни, жилави, интелигентни. Оцеляхме и сега идва нашето време. Работим, не очакваме подаръци. Енергични сме. Информирани. Свободолюбиви. Израснахме в смутно време, без авторитети за добро или зло. Полуизоставени. Не ни научихте да работим с компютри, сега сме сред най-добрите. Не ни научихте как да сме пълноценни граждани в отворено общество, но нямайте съмнение, че и в това ще сме отлични.

Ние сме децата на прехода. Децата, които ще осиновят родителите си и ще ги научат. Ние сме вече тук, порастваме, прибираме се. И сме се подготвили. Ние сме юристи – знаем правата си, когато ни арестувате. Не можете и законотворчески да ни лъжете, сами можем да напишем законите. Ние сме икономисти – знаем, че бедността се причинява от изкривяването на пазарното състезание от монополи и картели. Знаем как пълноценно да разпределим ресурсите си, да ги умножим и да подобрим организацията си.

Ние сме солидарни – разбираме, че напредъкът идва само и единствено в състезание, в което печелят най-добрите, но опъваме защитна мрежа за тези от нас, които се спънат. Отговорни сме, няма да ги оставим. На "ти" сме с информационните технологии – използваме платформи за обмен на информация, новини, експертиза, опит в обеми и скорост, които не знам дали успявате да осъзнаете. Ние сме програмисти - ще създадем нови платформи и среда за организация против вашите монополи и привилегии.

Също сме и предприемчиви - виждаме къде и от какво имат нужда хората и сме готови да им го предоставим; създаваме нови нужди. Изобретателни сме – трябваше да станем. Ние говорим езици, черпим опит от приятели от други страни. Ние сме спортисти, готови сме да се състезаваме и сме убедени, че по-добрите трябва да спечелят в честно и отрито състезание. Пътуваме – общуваме активно, попиваме най-добрите практики и ги прибираме вкъщи. Често не ни позволявате да ги приложим. Но и това ще мине. Ние сме оператори и режисьори и ще направим каталог с безобразията ви. Ние сме 200 и няколко барабанисти. Ние сме утрешните ви лекари. Ние сме танцьори – танцуваме танца на протеста.

Ние сме

историци, художници, учени, философи, арестанти, рекламисти, математици, ние сме родени от планината. Хора.

Ние сме внуците на Щастливеца, ние сме чисти, връзката ни с природата е важна и значима. Ние протестираме, защото знаем какво трябва да се промени и как. Заедно сме и сме наелектризирани от емоция, опиянени от победата, и сме секси. Сега имаме още една причина да се будим сутрин. И да се усмихваме.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя
Caniko
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): May 24, 2005
Мнения: 100

МнениеВъведено на: 06 Юли 2012 08:58:24 » Има надежда! Отговори с цитат върни се горе

Този апел ме прави щастлива.
Днес се управлява по принципа: има ли хляб (колкото за оцеляване) и зрелища управниците могат да си правят присвоят дори и държавата.
Трудно е да се разчита на всенародна подкрепа, но интелекта е силно оръжие. Ганди сам в многолюдна Индия успя да промени системата. Има надежда!
Подкрепям и съм съгласна с написаното.
Ще добавя само едно: Не убивайте вярата в Дядо Коледа!!! Животът трябва да е красив!
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя
papacot
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 08, 2009
Мнения: 719

МнениеВъведено на: 06 Юли 2012 13:14:32 » Отговори с цитат върни се горе

Това есе е литература. Така, както в поезията има раздел "социална поезия" сред всички други поезии.
Искаше ми се да прочета мненията на пишещите братя и сестри тук.
Неслчайно темата е във форума "Есета и пътеписи", т.е. точно на мястото си.
Поради что се срамите да мъцнете нещо, в случай, че подобни теми вълнуват творческите ви души?...

Caniko, благодаря ти за отзива.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя
anonimapokrifoff
Модератор
Модератор


Записан(а): Nov 30, 2007
Мнения: 1068

МнениеВъведено на: 06 Юли 2012 14:33:55 » Отговори с цитат върни се горе

Какво да кажа? Младост, младост... Дано авторът запази непримиримостта си до старини, макар че едва ли.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Limonka
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 01, 2006
Мнения: 32
Място: София

МнениеВъведено на: 06 Юли 2012 15:22:43 » Лека нощ Отговори с цитат върни се горе

И аз много харесах този текст. Толкова, че не се сдържах и написах това Smile
Лека нощ, деца!
Знам, че няма да харесате моята приказка! Страшничко звучи, но те всички приказки са страшни, нали? Аз съм от поколението на вашите майки и бащи. Да, да, същите тези, които преди почти 23 години, също като вас блокираха Орлов мост. Нас ни плашеха не само с арести, но и с танкове и комбайни. И ние бяхме такива млади, красиви, усмихнати и пълни с мечти. Мислехме си, че светът може и трябва да се промени. Само че някак бързо позабравихме знака за победа, който ни бе припомнен от един от първите арестувани и го заменихме със знака, показан от БиТиВи. Животът се оказа по-труден отколкото си мислехме. Позабравихме за идеите защото всеки ден трябваше да мислим откъде да намерим пари за да ви купим мляко, дрехи, учебници. Живеехме в свят, изпълнен със злоба и омраза, но вас ви учехме да бъдете добри. Може и да не ви научихме да карате ски, но ви показахме колко красиви са нашите планини, реки и гори. Понякога бяхме безработни, друг път ни се налагаше да работим на две места, че и дори на три. Никога не ни стигаше времето да бъдем с вас, но това ви направи умни и самостоятелни. Ние ви се радваме защото пораснахте знаещи, можещи и отговорни. Ходите на места, на които ние никога не сме били. Не забравяйте, обаче, че същото си мислеха за нас и нашите майки и бащи. Не искам да ви плаша с Торбалан, но той живее във всеки от вас. Не позволявайте да се превърнете в това, което сега не харесвате у нас. С нашите митинги само измихме улиците, по които да дойдат на власт синовете на тези, срещу които се бориха дядовците ни, синовете на партийните номенклатурчици , срещу които протестирахме ние. Най-лошото е, че сега ни управляват тези, които тогава имаха задача да ни охраняват. Не позволявайте същото да се случи и с вас. Не е важно само да се сменят правилата, важно е и да има хора, които да ги спазват. Работете много за това. Да, ние сме уморени. Понякога изглеждаме даже безпомощни, но нямаме нужда да ни осиновявате. Превърнете ни в свои съмишленици, използвайте опита ни, не ни игнорирайте. Ще бъдем силни ако сме заедно. Защото ние сме с вас. Може и да не ни виждате на площада, но ние сме с вас.
Целувам ви за лека нощ и нека се събудите със сили да осъществите своите мечти. Защото най-трудното ви предстои.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя
krasavitsa
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Oct 08, 2007
Мнения: 888

МнениеВъведено на: 06 Юли 2012 17:10:42 » Отговори с цитат върни се горе

Темата на това есе е съвременна политика и мястото му не е в литературен сайт, още повече, че този, който го копира, не казва защо го прави, нито изказва своето мнение по него.
Някои другари явно вече отпочнаха предизборните си политически кампании. Laughing
Ако пропуснем политическия момент и се ограничим само върху проблема млади-стари, аз поддържам Лимонка, но не толкова благодушно, защото:

1. В текста проличава младежка надменност, основанията за която са смешни - ползвали интернет и знаели чужди езици! Определено това се отнася само до собствените родители на автора и приятелския му кръг! Познаването и използването на информационните технологии няма нищо общо с познанията за обществото и не ги прави по-подготвени за участие в обществения живот.

2. Хлапетата явно не знаят какво е това тълпа и на какво е способна тя.
Били се измъкнали от закона и се самоорганизирали? Фейсбук е пълен с комунистически агитатори, но те се самозалъгват, че сами са се организирали. Тези изречения са не само глупави, но и нагли:
" Желанието ви да се видите и "разберете" с "организаторите" ни предизвиква смях. Най-страхотният ви кошмар се сбъдна – змеят на мнозинството има възможност да се самоорганизира. Спонтанно, стихийно, светкавично, ефективно. Без възможност за противодействие."
Аз настоявам полицията да разгонва тълпи, събрани без съответното разрешение и без организатори, които да носят отговорност за нанесени щети. Самите "защитници на природата" изпотъпкаха цветя и тревни площи! Smile

3. Били с " ДНК на производители на революции"? Сиреч революционери? По света тази дума се употребява с отрицателно значение и щом не са го научили, напразно са ходили в чужбина. Това е още едно доказателство кой ги е организирал!

4. Хлапетата освен егоисти са и невежи. Те не знаят, че интересите на "народа" не са едни и същи, а напротив - противоречат си. Доволни са, че било станало тяхното - а контрапротестите на населението в Банско, които предизвикаха? Защо ги подминават? Какво ще кажат за тях? Или са доволни, че все някой протестира? Пълна глупост!

5. Като са се замислили с толкова топли чувства за старите си родители, защо не се сещат, че лифтовете са начинът за един възрастен човек да се качи бързо и лесно в планината? Да не би да си мислят, че държавата ще ги изгради? Не, стопанската инициатива не е в прерогативите на държавата, по конституция тя е ЧАСТНА! Така че дали Цеко Минев ще изгради съоръженията в планините, или Минчо Цеков, няма никакво значение! А населението на София и околностите е над 2 милиона и Витоша определено има нужда от повече лифтове и влекове!

Единственото, което ми хареса, е че не са възприели от родителите си хленченето, че някой друг (разбирай държавата) трябвало да им "оправи живота", а разбират, че техният живот си зависи от тях самите. Laughing

P.S. Аахаха! Забравих най-важното - те били секси! А като одъртеят и вече не са секси, какво ли ще правят, ако си останат с тези нафукани, но празни глави? Когато репортерите ги питаха кой точно текст от закона оспорват, никой не можа да каже, не го бяха и чели дори! Я да сядат да учат и да не се фръцкат толкова! Laughing Laughing Laughing


_ _ _ _ _ _ _ _ _
Редактирано от: krasavitsa на 07 Юли 2012 13:38:47 - общо 1 път.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
papacot
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 08, 2009
Мнения: 719

МнениеВъведено на: 07 Юли 2012 00:33:11 » Отговори с цитат върни се горе

Анонимна "красавице", и аз си мислех, че когато ти правеше реклама на гей-демонстрацията, темата на е за този сайт. Ние с теб сме гости тук, а администраторите - домакини. Те решават как да постъпят, не ние.



Тези, които проявяват интерес, могат да прочетат доста задълбочен анализ на текста тук:

http://baidalai.org/?p=1743


P.S.
Смешното в твоя случай е твърдението ти, че полицията трябвало да разгонва протести, чиито организатори са анонимни, понеже никой не носел отговорност. Вероятно имаш право, но как ти, скрит зад анонимността си, носиш отговорност за думите си тук и теб кой трябва да те разгони? Laughing
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя
osi4kata
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 19, 2004
Мнения: 136

МнениеВъведено на: 07 Юли 2012 02:45:50 » Отговори с цитат върни се горе

Ей, деца! Не бойте се! И се борете за бъдещето си, защото то е ваше!

Ние вярвахме, че Времето е Наше, но в суматохата изключихме бъдещето от тази величина.

Пожелавам ви успех в преследването на Змея! Напишете нови приказки и нови учебници за децата си. И не ни подценявайте, ей! Smile
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
papacot
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 08, 2009
Мнения: 719

МнениеВъведено на: 07 Юли 2012 13:10:44 » Отговори с цитат върни се горе

osi4kata написа:
Ей, деца! Не бойте се! И се борете за бъдещето си, защото то е ваше!

Ние вярвахме, че Времето е Наше, но в суматохата изключихме бъдещето от тази величина.

Пожелавам ви успех в преследването на Змея! Напишете нови приказки и нови учебници за децата си. И не ни подценявайте, ей! Smile


Бъдещето принадлежи на тези деца. Но дали те не са манипулирани, както преди 22 години техните родители, не зная...
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя
raiavid
Гост





МнениеВъведено на: 08 Юли 2012 11:20:15 » Отговори с цитат върни се горе

И дано всичко не е пак само на приказки, защото пък на нас ни омръзна от тях. Не сме нито остарели, нито оглупели още. Но не сме съгласни и с това да ни превръщат с новите технологии в послушни машинки, на които младите ще натиснат копчета. За разлика от тях, ние по-старото поколение, все още мислим и можем да смятаме наум и да пишем, а не да копираме интернета. Животът не е само гръмки думи. А откакто се помня, все някой казва "Не бойте се, деца!"
blagova
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Jul 29, 2012
Мнения: 3
Място: Пловдив

МнениеВъведено на: 04 Сеп 2012 10:59:00 » Отговори с цитат върни се горе

Мило момче, поздравявам те за смелостта, дързостта и написаното! Знай,че ние -вашите родители ще ви последваме в желанието и действията ви да въдворите ред в тази преобърната ценностна система !
Винаги интелигентната младост /студентството/ е събуждала и предвождала човешкия прогрес! И мястото да споделяте и призовавате е на всяка педя в интернет - вашето пространство!!! А в литературните сайтове - най-вече! Открай време будителите са били от тази кръвна група - творческата интелигенция!!! Не позволявайте да ви разколебават!!!
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя
angar
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 13, 2004
Мнения: 1211
Място: София

МнениеВъведено на: 05 Сеп 2012 08:30:41 » Отговори с цитат върни се горе

"Младоста е като водата във вадата - силната ръка може да я отклони и насочи накъдето си поиска!" - беше казал някой.
Казано е много отдавна, преди Девети септември.
Потвърдиха го и събитията след Десети ноември.
Без да вземам отношение към всичко, мнението ми е, че въпросите на регионите трябва да се решават в интерес на хората и от хората, които живеят в тях. А национални паркове, защитени и забранени за човешка дейност зони - означават безработица, запустяване и обезлюдяване.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя
sradev
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Aug 16, 2004
Мнения: 348
Място: влака (може и самолет)

МнениеВъведено на: 05 Сеп 2012 08:36:00 » да Отговори с цитат върни се горе

желая ви късмет

_________________
Славян
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя
krasavitsa
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Oct 08, 2007
Мнения: 888

МнениеВъведено на: 05 Сеп 2012 09:15:07 » Отговори с цитат върни се горе

angar написа:
"Младоста е като водата във вадата - силната ръка може да я отклони и насочи накъдето си поиска!" - беше казал някой.
Казано е много отдавна, преди Девети септември.
Потвърдиха го и събитията след Десети ноември.
Без да вземам отношение към всичко, мнението ми е, че въпросите на регионите трябва да се решават в интерес на хората и от хората, които живеят в тях. А национални паркове, защитени и забранени за човешка дейност зони - означават безработица, запустяване и обезлюдяване.

Ангар, с две ръце гласувам ЗА това, което казваш. Very Happy
Възторжените приказки за младостта като народна надежда са напълно излишни, да не кажа вредни. Открай време племената се ръководят от старейшини, а не от младейшини - и най-силните държави в света се ръководят от сенат, а не от ювенат.
Авторът на този самонадеян текст е студентче в Холандия. Нека се изучи, пък да покаже родолюбието си и се върне, ще го видим какво е научил и пак ще си говорим. Може и сам той да се посмее над младежките си излияния.
Излишно много внимание му отделихме.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
angar
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 13, 2004
Мнения: 1211
Място: София

МнениеВъведено на: 11 Сеп 2012 08:23:21 » Отговори с цитат върни се горе

krasavitsa написа:

3. Били с " ДНК на производители на революции"? Сиреч революционери? По света тази дума се употребява с отрицателно значение ...


Не споделям мнението за отрицателното значение на революциите. Революции е имало и ще има, защото са необходими за развитието. Те са неотменно свойство и на материята, и на духа. Те са моментът, когато количествените натрупвания преминават в качествени изменения. Както веществата преминават от едно агрегатно състояние в друго, както (след натрупване на определено количество знания или страдания) се променят убежденията.

В обществото революциите избухват, когато така вече не може да се търпи.

И сега (и в Европа, и в България) вече назрява или е назряла необходимостта от революция. Революция, която да премахне всички разрешителни режими. Наричат ги разрешителни, но истинското им име е забранителни - за всяко нещо трябва да се иска разрешение. От бюрокрация не се диша. Създават ги управляващите, за да има корупция. Създават ги малоумните в парламентите, за да има повече възможности за глоби и за корупция. И това ще продължава още и още, и то не може да се спре или премахне по никакъв друг начин, освен чрез някакъв революционен взрив. Ще бъде болезнено, но друг начин няма.

След което всичко започва отначало.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя
Покажи мненията преди:      
Започни нова темаТази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com