Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: Perunika
Днес: 0
Вчера: 0
Общо: 14143

Онлайн са:
Анонимни: 981
ХуЛитери: 5
Всичко: 986

Онлайн сега:
:: Mitko19
:: pc_indi
:: LeoBedrosian
:: pinkmousy
:: Marisiema

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi
ХуЛите :: Виж тема - ХуЛиТе-рски роман
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Автор Съобщение
mojsei
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 24, 2004
Мнения: 136
Място: София

МнениеВъведено на: 28 Ное 2004 16:25:06 » ХуЛиТе-рски роман Отговори с цитат върни се горе

Глава първа. В какъв сайт немеем?

1

Доброжелателен ХуЛиТе-р попита:
- Приятелю Мой-сее, скъпи Форумчо, за чий се трепеш толкова, кажи ни в какъв свят живеем?
Въпросът се стори на Мойсей много интересен, но чудно защо той претърпя в съзнанието му странна метаморфоза и остарелите му мозъчни клетки запаметиха приблизително следното:
- Предател-ю Мой-Ху, в какъв сайт немеем?
В резултат на това елементарно недоразумение възникнаха събития, които се оказаха решителни за по-нататъшната съдба на човечеството. Но нека най-напред да проследим прецизната работа на цензорната ситема, създадена и ръководена от Музите!
Мойсей знаеше от личен опит, че една държава е стабилна, когато цензората и останалите тайни служби не допускат грешки и затова поканата да се яви в Центъра за свидетелски показания малко, ама съвсем малко, го изненада, защото там бяха все негови хора.
Посрещна го една новоназначена Муза и му се усмихна така непринудено, че Мойсей веднага разбра присъдата си.
- Викаме те да потвърдиш, че някакъв любезен ХуЛиТе-р те е попитал в какъв свят живееш, а ти си чул нещо съвършено друго.
Мойсей познаваше коварствата на системата, но се постара да се усмихва докато бършеше капките пот по стъклата на очилата си и по голото си теме, казвайки категорично:
- Потвърждавам!
- Подпиши тук! - каза Музата с привидно безразличие, но Мойсей долови благородното й тържествуване и подписа признанието си с несвойствена за него нерешителност.
- Ти току що призна, че можеш да слушаш, но не можеш добре да чуваш!? - погледна го вече дръзко Музата.
- Ще трябва да е от годините... - реши да хитрува Мойсей.
- Добре, добре! - каза делово Музата и извади нова бланка за свидетелски показания. - А това, което е достигнало до съзнанието ти, успя ли да го разбереш?
- ?! - този път Мойсей се опули и трябваше да приседне, защото коленете му се подкосиха.
- Така си и знаехме! - каза с въздишка Музата, когато взе още един подпис от Мойсей. - Ти току що призна, че нямаш способността да разбираш това, което чуваш.
Мойсей се усмихна сконфузено и промълви:
- Така излиза...
Този път Музата му се усмихна много по-истински и с ефирен жест докосна бузата му, от което нещо отдавна забравено започна да се надига под лъжичката на Мойсей.
- Приет си в ордена на Магьосниците, които те приветстват! - каза Музата и му подаде сертификат, на който ясно бе изписана думата:"Магьосник". - Предстои ти среща и с Властелините на света преди да те пуснем в някои от сайтовете на Интернет.
Мойсей искаше да попита какво означава странната фраза, която чу, но реши да замълчи. Само се усмихна с тънкото си проникновение и пусна незабелязано в полите на Музата един брилянт, чиято история измъчваше паметта му. Но странно, откакто въпросната фраза докосна слуха му, мълчанието придоби за него някакво ново значение и по-дълбок смисъл.


2

- Не - Мой -Ху! - обърна се към Мойсей завеждащият кабинета на Властелините на света. - Извикали сме те да разберем за твоите своеволия из сайтовете на Интернет.
Този Магьосник не бе познат на Мойсей и той реши благоразумно да си мълчи, но не можеше да сдържи усмивката си и когато погледите им се кръстосаха Земята потрепера в лека вибрация.
В настъпилото продължително мълчание Мойсей се реши и каза много тихо:
- Мой - Ху - Не - Те - Ли? - той каза това без да мисли, но този път Земята се разтресе значително по-силно.
Това събитие изглежда направи някакво впечатление, защото завесите на обширния кабинет изчезнаха като в приказките, за да стане ясно, че тук са и останалите Магьосници.
Мойсей кръстоса поглед с всеки от присъстващите поотделно и остана мълчалив на мястото си. Този миг на мълчалива борба бе важен. Това се знаеше и от двете страни.
- Не - Мой - Ху! - извикаха в хор всички Магьосници.
- Мой - Ху - Не - Те - Ли? - попита ги Мойсей с поглед, без да разбира какво казва точно и отново ги изгледа един по един. Повечето от Магьосниците бяха нови, поради което той не ги познаваше и не можеше да ги свърже с информацията, която му предоставяха неговите служби за разузнаване.
Влязоха няколко почти призрачни Музи и поднесоха по един аперитив - унгарски "Уникум", с което настъпи коренна промяна в леко натегнатата обстановка.
- Какво направи със Словото, което ти дадохме преди години? - попита един Магьосник, чието лице не се виждаше, но Мойсей го позна по гласа. Не се обичаха, но не си и пречеха в изкуствата на новата философия. Мойсей бе по-добрият и двамата знаеха това добре.
- Словото е мое! - каза Мойсей без излишни обяснения.
Настъпи продължително и дълбоко мълчание, в което един стажант-Магьосник се опита да поднови мелодията:"Не-Мой-Ху!" но бързо се отказа пред острата мълчалива реакция на другите магьосници.
- Словото е твое, а всичко останало е на Сдружение "Словото"! - казаха в хор Магьосниците и една Муза бързо наметна Мойсей с приготвената за него бяла тога, различна по цвят от тогите на всички присъстващи.
- Словото е мое, а всичко останало е на Сдружение "Словото"! - отговори Мойсей без много да повишава глас и се унесе в странен размисъл.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя ICQ номер
mojsei
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 24, 2004
Мнения: 136
Място: София

МнениеВъведено на: 30 Ное 2004 01:34:02 » ХуЛиТе-рски роман Отговори с цитат върни се горе

Глава втора. Приказката, наречена "Живот"


От няколко години разработвам приказката, наречена "Живот". За целта учредих Фондация със същото име като изследователски Център, разработващ философията на прагматичния човек, разбирана като проследяване на възпроизводството на хуманната екзистенциалност. Започнах да издавам и да разпространявам сп."Живот".
Но как е възможно да се издига такава задача - да се напише книгата "Живот"? Не е ли прекалено дръзко? А може би пък самият живот ни изправя пред едно такова предизвикателство?
Разбирам великата трудност по написването на една такава книга и виждам решаването на проблема, когато романът на живота започне да се пише от всички мои сънародници. Но това е практически въпрос, който, на този етап, разрешавам чрез учасието си в сайта на Интернет "ХуЛиТе" чрез публикуване на различни текстове и разработването на различни теми, в съществуващите Форуми, както и чрез коментари върху публикувани тук произведения от останалите автори.
Идеята да пристъпя към написването на "ХуЛиТе-ски роман" идва като реализация на досегашните ми усилия, но вече и с възможностите, които се предоставят от Интернет.
От 02.10.04г. до 09.11.04г. направих сто публикации, които обобщих в "Запознаване" / или Първа книга на Мойсей /.
Темата "Методология и теория на поетичната творба" очертава особен вид проблематика, която се обобщава като "Втора книга на Мойсей".
Темата "Естетизиране на еротичното и връзката му с любовната лирика" очертава друг кръг проблематика, която се обобщава като "Трета книга на Мойсей".
Темата "ХуЛиТе-ски роман" е предназначена да даде отговор на кардиналните въпроси за това какъв е светът, в който живеем и какви сме самите ние като хора на перото. Тя успешно може да бъде обозначена като "Четвърта книга на Мойсей".
Текущите публикации изграждат проблематика, която се обособява като "Пета книга на Мойсей".
От една страна, става въпрос за десетки и стотици текстове, а, от друга страна, чрез тяхната съвкупност, се изгражда информационна среда с определена логика и нейни характеристики, която има относителна самостоятелност, но, в същото време, е във връзка и с останалите текстове в сайта, респективно и с техните автори. Но всичко това, така или иначе, е резултат на колективни усилия, което буди моята благодарност.
Нека този процес от стихиен да го направим съзнателен!
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя ICQ номер
Vamp
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 22, 2004
Мнения: 274
Място: Бургас

МнениеВъведено на: 30 Ное 2004 09:39:15 » Отговори с цитат върни се горе

Shocked

_________________
Summer breeze makes me feel fine
Blowin' through the jasmine in my mind
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя ICQ номер
Poet v poveche
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Nov 24, 2004
Мнения: 15

МнениеВъведено на: 30 Ное 2004 11:04:24 » Отговори с цитат върни се горе

"Нека този процес от стихиен да го направим съзнателен!"
Мойсей

Нека изкореним стихийното вдъхновение от творчеството и да го заменим със съзнателно умозрение.
Станислав

Всеки, който пише, трябва да знае защо го прави, как го прави, кога да го прави, какво да прави, да се съобразява с другите, да осъзнава мястото си в литературния живот.

Рапорт даден,
рапорт
ПОЕТ
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя ICQ номер
Alexey
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Feb 29, 2004
Мнения: 52

МнениеВъведено на: 30 Ное 2004 11:10:11 » Отговори с цитат върни се горе

(Izvinqvam se za latinicata, razvalen mi e flextype neshto)

"Всеки, който пише, трябва да знае защо го прави, как го прави, кога да го прави, какво да прави, да се съобразява с другите, да осъзнава мястото си в литературния живот. "

Zashto puk da znae? Tuk ima tema "Zashto pisha" i tam spokoino mojesh da se nachetesh na vsqkakvi prichinno-sledstveni vruzki, varirashti ot "Trqbva da izleq 4uvstvata si nqkude" do "Da se razseq". Ili poetut moje bi trqbva da se vijda olicetvorenie na duhovna misiq?? Molq vi, tova sa otjivelici. "Literaturen jivot"? Kakuv literaturen jivot????? Da se suobrazqva s drugite - e tova ve4e e vurhut. Koi sa drugite? I otkude nakude trqbva da se suobrazqva nqkoi s tqh - tova se kazva posredstvenost.

I pak she se vurna kum lubimiq mi Morrison:

Istinskata poeziq ne kazva nishto. Prosto ostavq setivata ns svoboda. (Perifraziram)
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Stanislav
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 20, 2004
Мнения: 357

МнениеВъведено на: 30 Ное 2004 13:52:38 » Как трябва да се пише Отговори с цитат върни се горе

Това е най-малкото, което може да направи един творец. Той, освен всичко, трябва да се научи да пише така, че всичко да е концептуално ясно, подредено, структурирано, да е съобразено с най-новите критически тенденции, така че после произведението му да се впише много лесно в критиката. Въобще - да има разумно и логично обяснение за всяка написана дума, за всяка изразена мисъл и емоция.
Научете се да пишете така и тогава може да се наречете истински творци.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя ICQ номер
Alexey
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Feb 29, 2004
Мнения: 52

МнениеВъведено на: 30 Ное 2004 13:58:26 » Отговори с цитат върни се горе

oh my god.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Stanislav
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 20, 2004
Мнения: 357

МнениеВъведено на: 30 Ное 2004 14:06:05 » Отговори с цитат върни се горе

Да, чадо.
(цитат от "Ако можеше да говори")
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя ICQ номер
mojsei
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 24, 2004
Мнения: 136
Място: София

МнениеВъведено на: 30 Ное 2004 17:33:21 » ХуЛиТе-рски роман Отговори с цитат върни се горе

Глава трета. Един Мойсей не е достатъчен

Ако проследим излизането на израилтяните от Египет, ще установим, че за една узряла обществена необходимост се намират и подходящите хора, които да я прокарат като реален житейски процес, колкото и труден да е той.
За съвременния мислител пустинята е метафора за трудния път, свързан с възпроизводството на човешкия живот. Пустинята трябва да бъде победена, за да се съхрани и утвърди човечността на човешкото, което е закон на живота.

Недопускане на пустинята

В отворено общуване с хората
създаваш онзи кръговрат,
не допускащ в дните ти умората
и нервите безмилостно не мрат.
Тогава, в свойта идентичност,
разбираш сладостта житейска,
отхвърляйки наивна прозаичност
чрез мъдростта библейска.
Тогава можеш да обичаш
в хоризонтите на вечност
и скромно да се вричаш
в простата човечност.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя ICQ номер
mojsei
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 24, 2004
Мнения: 136
Място: София

МнениеВъведено на: 30 Ное 2004 18:36:15 » ХуЛиТе-рски роман Отговори с цитат върни се горе

Различие

Не нося в себе си пустиня,
а с нея - белезите на смъртта,
но нося ритъма божествен,
кодиран в мен чрез любовта.

Съвестта предпазва мойта памет,
дарена с чистотата на утробата
и затова дъхът пустинен
безсилно трака си прокобата.

Сугарев е на друго мнение -
пустинята за него е съдба всеобща
и няма в него оптимизъм
в полъха му на снобизъм.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя ICQ номер
mojsei
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 24, 2004
Мнения: 136
Място: София

МнениеВъведено на: 30 Ное 2004 19:17:00 » ХуЛиТе-рски роман Отговори с цитат върни се горе

Мълчанието ти е пустиня

Мълчанието ти е пустиня,
с която другите даряваш
и точно като просякиня
душите с тъгата ти засяваш.

Мълчанието не дава отговор приличен,
но чака своя час,
когато в пристъпа различен
ще сее злоба срещу нас.

Мълчанието, чрез свойте измерения
на градивност и на деградация,
чертае и различни намерения
на Дявол зъл или на Грация.

Мълчанието, чрез измерението божествено,
чертае пътя на развитие
с настроението тържествено,
в човечността откриващо покритие.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя ICQ номер
mojsei
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 24, 2004
Мнения: 136
Място: София

МнениеВъведено на: 30 Ное 2004 19:45:21 » ХуЛиТе-рски роман Отговори с цитат върни се горе

Пустинята, разбрана като женска плът

Пустинята, разбрана като женска плът,
чертае път перверзен,
който теб те обладава,
а ти, чрез фрази за гърди,
ратворени бедра
в еротика безумна
на сперма в звездопад,
не можеш да я проумееш,
че всички богове
са между дланите ти.

Пояснение. Цикълът "Пустинята" е литературна критика на произведението на Едвин Сугарев "Гоби", публикувано в сп."Хемус", год.ІХ, кн.2/2000г.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя ICQ номер
mojsei
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 24, 2004
Мнения: 136
Място: София

МнениеВъведено на: 30 Ное 2004 20:13:51 » ХуЛиТе-рски роман Отговори с цитат върни се горе

Мойсей е лъгал, за да оцелее

Мойсей е лъгал, за да оцелее
в кървавия път жесток,
но нова вяра е въздигнал,
оставаща си идеал висок.
Измрели всички поколения
в тоз житейски кръговрат,
приели мярката на заколения,
в желанието да стигнат до обрат.
Законът на живота, сам въздигнал,
Мойсей дарил го на света
и книги пет дори написал -
да служат при беда.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя ICQ номер
mojsei
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 24, 2004
Мнения: 136
Място: София

МнениеВъведено на: 30 Ное 2004 20:40:02 » ХуЛиТе-рски роман Отговори с цитат върни се горе

Да тръгнем днеска след Мойсей

Да тръгнем днеска след Мойсей
в път единствено достооен,
за да присвоим света,
създаден в конфронтация непристойна.
Не можем само чрез носталгия
да зърнем хоризонт,
но и в новия чертог
не се съзира за доброто бог.
С очи, обърнати към нищото,
човекът зъзне в страх
от мрака, стелещ се в душите
и съзерцава своя крах.
Но чувства той, че в нов мащаб
разгръща се животът
и търси смелия водач,
съзиращ в мрака светлината.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя ICQ номер
mojsei
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 24, 2004
Мнения: 136
Място: София

МнениеВъведено на: 30 Ное 2004 21:14:50 » ХуЛиТе-рски роман Отговори с цитат върни се горе

Пустинята като среда молитвена

Пустинята,
като среда молитвена,
подпалва Мрака
и дарява светлина
в онази лична битка,
която прави святостта.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя ICQ номер
Покажи мненията преди:      
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com