Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: StudioSD
Днес: 1
Вчера: 0
Общо: 14144

Онлайн са:
Анонимни: 546
ХуЛитери: 7
Всичко: 553

Онлайн сега:
:: Lombardi
:: Icy
:: pinkmousy
:: LeoBedrosian
:: mariq-desislava
:: pastirka
:: pc_indi

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi
ХуЛите :: Виж тема - Романът ,,Бягства" от Георги Михалков.
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Автор Съобщение
vasillazarov
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): May 20, 2009
Мнения: 57

МнениеВъведено на: 06 Дек 2009 23:17:12 » Романът ,,Бягства" от Георги Михалков. Отговори с цитат върни се горе

РОМАН ЗА ПРОИЗВОЛА И БЕЗПРАВИЕТО, В КОЕТО ЖИВЯХМЕ


Романът ,,Бягства”, подобно на другите книги, ,,Преображение Господне” и ,,Дяволското вълнение”, чийто автор е Георги Михалков има няколко характеристики, които бихме могли да определим като запазена марка на писателя.
Романът е изграден на базата на ясно изразен исторически елемент – по-младите хора, които са се родили след събитията – 1992 – 1993 година, чрез този роман могат да придобият точна представа за света на социализма и първите години на промените. Който е запознат със съдържанието на Г. Михалковите творби знае, че ,,Преображение Господне” е повествование за събитията, свързани с Освобождението от турско робство, ,,Дяволско вълнение” е неговото продължение, обхващащо формирането на новата българска държава, войните и Септемврийското въстание – 1923 г.
Доколкото знам Георги Михалков в момента пише роман за времето преди, по време и след Втората световна война. Така писателят ще попълни липсващия елемент в пъзела на своето творчество, за да поднесе на своя читател точна историческа картина на събитията от Освобождението ни от турско робство до днес, чрез една литературно-историческа четрилогия.
”Бягства” е разказ за живота на жена, понесла на гърба си всички отражения на недостатъците на социалистическото общество. Какво представлява това общество? Партията се е настанила на мястото на Бога, а в нейната опразнена от съдържание сграда, някъде из сутерена е погребана идеята за комунизма. Идеята за онзи невъзможен комунизъм, за който са говорили и мечтали философите-утописти. Авторът не поставя въпроса за това дали българинът по това време е живял нашироко с добър стандарт или по-скромно. Той се спира повече на ширещото се лицемерие и лъжа. Претендиращата за хуманност тоталитарна държава промъква за прах в очите понятието ,,демокрация” с преиначен смисъл, а равенството между хората е провъзгласено за най-висша ценност.
Известно е обаче на живелите по онова време, че опитът и практиката породиха една очевидна констатация под формата на горчив афоризъм: ,,Всички сме равни, но някои са по-равни”. Семействата на героите от книгата, Васил и Данаил, имат висок материален статус, несравним с този на Калина и приятелката й Мери. На Васил бащата работи във Външно министерство и имат вила на Драгалевци, а на Данаил бащата е директор на месокомбинат и имат вила на морето. Но не се акцентира върху социалното неравенство, а с особена острота се поставя въпросът за неравенството пред закона. След онази случка във вилата на Васил в Драгалевци, когато Данаил решава да изнасили Калина, но тя успява да избяга полугола в снега, на другия ден Мери я увещава да не предприеме оплакване, защото бащата на Данаил има много връзки.
Романът изобличава царството на привилегированите в социалистическа България и ширещия се произвол на безправието. Инертното мислене беше довело до убеждението, че справедливостта е химера, а правата ни съществуват само на книга. Корупцията беше дълбоко вкоренена на всички нива в цялото общество и с връзки можеше да се постигне всичко. Мисля че тук е мястото да насоча вниманието към бившия партизанин и преподавател по ,,Основи на комунизма” професор Лазар Йонов. Образът му е апология на нечовешкото в системата, събирателен архитип на изродените представи за морал и допустими граници. Той се възползва по брутален начин от властта, която има, и когато хвърли око на дадена студентка, а тя му откаже, започват неприятностите й на изпитите. Същото се случва и с Калина. Но героинята вижда, че законът е само на книга. Дори да се позове на него, той би имал обратен знак и тя остава вярна на онзи закон, който е в самата нея.
Макар че в романа на прицел са ,,богопомазаните”, те не са в центъра на повествованието. Образите на Васил, Данаил и професор Йонов са епизодични. Може би Георги Михалков не случайно е избрал за главен герой жена, а жените, поради плашливата си женска природа, са по-уязвими. Мнозина от приятелките на Калина се огъват и са склонни на компромиси – както при следването си, така и в реализацията си, при сключването на брак.
Калина обаче е момиче с характер, чувството й за нравственост е по-ярко изразено. В този толерантен към лъжата свят, когато устоите на соц. обществото са една голяма лъжа, тя не може да направи компромис, дори с елементарните лъжи на Христо и макар че го харесва, скъсва с него. Внушението на романа е, че човекът, тази нищожна гражданска единица, при социализма е неспособна да се противопостави на Голямата Машина, която командва парада.
Калина, използвайки връзките на вуйчо си, е назначена като служителка на рецепцията в черноморски хотел, но в последствие научава, че е длъжна да сътрудничи на държавните органи по сигурността, че трябва да следи, наблюдава и докладва за настанените гости – чужденци. Тя не се съгласява с това и напуска, бяга.
Много е трудно да се живее в такова общество и човек да не допусне деформации в собствения си мироглед и мислене. В по-млада възраст, когато вуйчо й предлага да й уреди изпита, дори без да се явява на него, тя отказва, но след време тя не се отказва от възможността вуйчо й да я уреди с работа на Слънчев бряг. Вярваща в свободата си вътре в себе си и изградила се като характер, който да отстоява себе си, Калина започва да търси щастието си в други страни по света.
В романа се споменава, че Калина живее в блок, който е в съседство със затвор и болница. Обществото, сякаш е болница и затвор, защото е болно и ограничава правата на хората. Тази деформация на обществото деформира и човешките души. Самата Калина е една болница и затвор, защото животът й е болка и тя започва да изгражда в себе си броня, издига затворническа стена между себе си и околните, затваря се в своя егоцентризъм и се превръща в непълноценно същество.
Действието във финалната част на романа се развива във времето след промените. Вече малко или много всеки има по-голяма свобода. Но Калина, като че ли не е подготвена за нея. Тя не споделя традиционните ценности. След срещата й с пророка, усеща, че неговите думи са мъдри, но не може да ги разбере. Цитатите от Библията, както и християнската етика са далеч от хората. Калина е далеч от тези традиционни ценности – например проявя на саможертва към близките си, такава каквато Христос е дал с примера си като се самопожертва за всички нас. Християнската етика изисква от всеки един от нас да се саможертва ежедневно за близките си - за семейството, за родителите си, за децата си. Калина обаче живее с чувството, че не дължи нищо на майка си и баща си, които напуска, нито на мъжа си, кубинеца Раул, за който се омъжва и след това напуска, защото не й харесва в Куба, дори и на четири годишната си дъщеря като я оставя на родителите си и отива да работи в Испания. Преодоляването на трудностите чрез бягство от проблемите, което е единствено възможно противопоставяне по време на социализма, е превърнал от Калина човек-беглец от проблемите, като в същото време този социализъм е деформирал и нейната ценностна система. Всички нейни решения са породени вече от стремежа към личното й благополучие и щастие. Но тя едва ли би го получила, защото истинското щастие се получава в онези обстоятелства и случаи, когато човек има усещането на задоволство, че е допринесъл нещо за другия, за близкия си, за да бъде той щастлив. Истинското пълноценното щастие е споделеното чувство. Щастието най-вече се изразява с онзи блестящ поглед, с който се изказва благодарност, а също така и отдаденост.
Писателят поставя, макар и бегло, темата за едно ново явление в новия свят, за ,,глобалното номадство”. В отворения край на финала на романа може да се допусне, че Калина вече е обречена на непрекъсната ,,неуседналост” с перманентна готовност на смяна на обстановката и включване в нови мрежи за социално общуване и оцеляване.
Тя не е далеч от личността на космополитния номад, носител в себе си както на изключителната толерантност, така и на всички недостатъци, които носи със себе си глобализацията като отхвърляне на традициите и родолюбието, а погледнато през очите на консервативния човек, номадството е антисоциално и нетипично за човека поведение.
Накрая бих искал да кажа, че писателят Георги Михалков разкрива такива жестоки истини, които карат дори читателят да се срамува, че е българин и дори, че е човек.
Но той изразява това обективно.
Мнозина творци в днешно време се позовават на крайния реализъм, използват жанра на черния роман с батални сцени. Изграденият литературен стил на Г. Михалков е далеч от всяка грубост. Неговият език е художествен, непиперлив и неосъждащ.
Романът засяга дълбоки класически теми. Писателят успява с един изискано –деликатен художествен стил да вплете модусите за правата и безправието, лицемерието и лъжата, манипулациите и шантажа, съдбата и копнежите, мечтите и осъществяването им, за склонността да се странства.
На корицата на романа можем да прочетем, че Г. Михалков е най-превежданият български автор. Именно изобилието на тези универсални непреходни теми в творбите му са причината те да се превеждат на чужди езици. Знаем, че по времето на социализма имаше поръчкови преводи. Но често, както казва Петър Юхас, отсъствието на универсални философски и непреходни теми са причината превежданата творба да се разпадне на прах. В това отношение книгите на Георги Михалков имат здрава конструкция, здрави спици на колелетата, които са способни да пребродят много страни.
Романът “Бягства” освен, че е интересен е и в духа на старата литературна традиция, съдържа нравствен, образователен, а за по-младите и исторически елементи в своята структура. В това отношение писателят е изпълнил, както своя граждански дълг, така и основното призвание на всеки творец, а то е чрез творенията си да съдейства за един свят, в който все повече място ще извоюва доброто за сметка на злото.

_________________
http://vasilstihovebg.blogspot.com/
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя
Покажи мненията преди:      
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com