Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: Perunika
Днес: 0
Вчера: 0
Общо: 14143

Онлайн са:
Анонимни: 579
ХуЛитери: 0
Всичко: 579

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/sessions.php on line 253

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/sessions.php on line 254

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 480

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 482

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 483
ХуЛите :: Виж тема - Съдебният процес срещу Никола Вапцаров-документи, размисли
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Започни нова темаТази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Автор Съобщение
Paisa
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Aug 14, 2004
Мнения: 580
Място: Пловдив

МнениеВъведено на: 19 Окт 2009 12:45:29 » Отговори с цитат върни се горе

copie написа:
Е?


Не знам нищо за пряката причина за този въпрос, но бих те помолил най-учтиво, ако темата не те интересува, просто да я подминеш. За мен лично представлява интерес. Дори не само, защото Никола Вапцаров участва в нея. Какво, другите разстреляни нима са по-малко ценни, понеже не са поети? Това е време, за което сме чували и за което сме имали единствено информация, минала през ситото на комунистическата цензура. Нека да видим нещо в оригинал. Нека да съпоставим методите на до деветосептемврийските и след деветосептемврийските убийци. За да открием, че под външната им изява като такова или онакова -исти (както пее Кирил Маричков), всъщност битуват едни и същи отвратителни и извратени демони - човекоубийци, а в частност - поетоубийци.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя
copie
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Mar 11, 2005
Мнения: 751

МнениеВъведено на: 19 Окт 2009 23:55:02 » Отговори с цитат върни се горе

Паиса, Вапцаров ме интересува, и като поет, и като трагична съдба. Може би знам повече факти, та тук малко се отегчих, съжалявам. И моля за извинение, няма да продължавам.

_________________
Да изковем от минусите плюсове!
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
angar
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 13, 2004
Мнения: 1211
Място: София

МнениеВъведено на: 21 Окт 2009 08:21:42 » Отговори с цитат върни се горе

Кое дотука най-силно ме порази: това, че са поискали от семействата на убитите да заплатят храната, която осъдените са получавали в ареста преди да ги разстрелят! По-голяма гавра не мога да си представя!
Но Папакот сигурно ще каже, че и тая гавра е дело на комунистите.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя
Veshter
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Oct 10, 2006
Мнения: 136
Място: Тук някъде около, Луната...

МнениеВъведено на: 21 Окт 2009 08:31:00 » Отговори с цитат върни се горе

Не Ангар, това не са направили комунистите. Това е дело на фашистите. Но трябва да се знае, че и едните и другите са абсолютно под един знаменател. Дори комунистите в някои отношение задминаха по гаври нацистите. И това не са измислици, колкото и да не ти се иска да е така.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя
petsto
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 21, 2007
Мнения: 80
Място: Варна

МнениеВъведено на: 21 Окт 2009 08:57:57 » За съжаление Отговори с цитат върни се горе

Аз също съм с много леви разбирания. Но истината е истина. Вапцаров е осъден на смърт, глоба от 500 000 лева и да плати съдебните разноски. След 9. ІХ. проф. Александър Станишев-министър на вътрешните работи и здравеопазването в правителството на Багрянов е осъден от Народния съд на смърт, 5 000 000 лева глоба и конфискация на имуществото. Присъдата му е изпълнена, ако не се лъжа на 1.ІІ.1945 год. Лично е установявал смъртта на разстреляните преди него и е убит последен. Категорично съм против смъртната присъда.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Paisa
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Aug 14, 2004
Мнения: 580
Място: Пловдив

МнениеВъведено на: 21 Окт 2009 12:19:30 » Отговори с цитат върни се горе

angar написа:
Кое дотука най-силно ме порази: това, че са поискали от семействата на убитите да заплатят храната, която осъдените са получавали в ареста преди да ги разстрелят! По-голяма гавра не мога да си представя!
Но Папакот сигурно ще каже, че и тая гавра е дело на комунистите.


Не знам какво ще каже Папакот, но аз ще кажа - комунистите не могат да спят удобно нощно време. Ореолите им пречат. Те са светци. Живели са в рая. Онзи рай, за напускането на който разстрелваха.
Ако не вярваш, като отидеш оттатък, питай писателя Георги Марков.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя
angar
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 13, 2004
Мнения: 1211
Място: София

МнениеВъведено на: 21 Окт 2009 13:53:46 » Отговори с цитат върни се горе

[quote="Paisa Не знам какво ще каже Папакот, но аз ще кажа - комунистите не могат да спят удобно нощно време. Ореолите им пречат. Те са светци. Живели са в рая. Онзи рай, за напускането на който разстрелваха.
Ако не вярваш, като отидеш оттатък, питай писателя Георги Марков.[/quote]

Комунистите нямат ореоли - те не надценяват значението на личността в историята. И ако въпреки това някои са се държали като императори, те първо не са били истински комунисти, и второ - не по-малка е вината на свитата им и на тълпата. Но за това трябва да се сърдиш на бога - нали той е създал хората по свой образ и подобие.

И не забравяй, че първо е бил белият терор, фашисткият терор. Червеният терор идва след него, като справедливо възмездие!

"Аз съм решително против смъртното наказание!!" - казва Петсто. Аз пък съм решително за смъртното наказание!

"Увисне ли въжето на дървото,
компютъра захвърлям и перото -
палач ще стана!"

Не може да не осъдиш на смърт палачът, който е отрязал главичката на шестгодишния Стойне от Ястребино и я е хвърлил в огъня! И на този, който го е изпратил и му е платил, за да го направи!Престъпление е да не издадеш смъртна присъда на оня, който сам е издавал смъртни присъди, или за пари е изпълнявал смъртни присъди! Престъпление е да не убиеш жестокия убиец! Престъпниците трябва да бъдат подлагани на равни или по-големи мъчения от мъченията, които са причинявали на жертвите си!

И не само аз мисля така - ако се направи референдум по този въпрос ще се види, че по-голямата част от народа ни е за смъртното наказание! Да не говорим за родителите, чиито невинни рожби са убити от престъпници.

Дали комунистите са убили Георги Марков не знам. Доколкото това противоречи на идеологията им, силно се съмнявам и си мисля, че българската следа в случая е толкова истинска, колкото и в покушението срещу папата. Но дори техните служби да са го ликвидирали, пак могат да бъдат разбрани - смъртната му присъда не е била срещу интелектуалеца Георги Марков, а срещу дезертьора и предателя! Дезертьорството и предателството навсякъде така се наказват.

Освен това ти, като човек толкова набожен, не можеш да не знаеш, че смъртните присъди хората ги издават, но само Бог разрешава те да бъдат изпълнени! И ако Георги Марков е бил убит, то е станало само защото междувременно и Господ му е бил издал смъртната присъда!
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя
krasavitsa
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Oct 08, 2007
Мнения: 888

МнениеВъведено на: 21 Окт 2009 17:37:02 » Отговори с цитат върни се горе

Намесвам се с надеждата да ви отклоня от политиката. Да забравим за комунисти и фашисти.
По-добре се върнете към Вапцаров. Но ми се губи малко насочеността на темата - "документи, размисли". Очаквах размисли и интерпретации след всеки документ.
Не смятам, че случаят Вапцаров е най-подходящият пример за защита на тезата, че не бива да има смъртни присъди.
Ангар, когато намесваш и Господ, става ясно, че не знаеш много за християнството. Господ е дал на човека и свободна воля – нали според делата ни ще ни съдят горе? И не си логичен, защото същото може да се каже и за другите убийства, за които говориш – че Господ ги е пожелал.
petsto, според мен не може да се абсолютизира ‘за’ или ‘против’ смъртната присъда изобщо. Има убийци, които са медицински случаи. Тогава според мен е по-добре да бъдат екзекутирани, отколкото обществото да харчи средства, за да ги храни и охранява – знае се, че не могат или не искат да си изработят разходите по пребиваването в затвора. Нещо не ми се ще разни изверги да си живеят спокойно до края на живота с нашите пари, та макар и в затвора.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Paisa
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Aug 14, 2004
Мнения: 580
Място: Пловдив

МнениеВъведено на: 21 Окт 2009 18:22:58 » Отговори с цитат върни се горе

angar написа:


Комунистите нямат ореоли - те не надценяват значението на личността в историята. И ако въпреки това някои са се държали като императори, те първо не са били истински комунисти, и второ - не по-малка е вината на свитата им и на тълпата. Но за това трябва да се сърдиш на бога - нали той е създал хората по свой образ и подобие.

И не забравяй, че първо е бил белият терор, фашисткият терор. Червеният терор идва след него, като справедливо възмездие!

"Аз съм решително против смъртното наказание!!" - казва Петсто. Аз пък съм решително за смъртното наказание!

"Увисне ли въжето на дървото,
компютъра захвърлям и перото -
палач ще стана!"

Не може да не осъдиш на смърт палачът, който е отрязал главичката на шестгодишния Стойне от Ястребино и я е хвърлил в огъня! И на този, който го е изпратил и му е платил, за да го направи!Престъпление е да не издадеш смъртна присъда на оня, който сам е издавал смъртни присъди, или за пари е изпълнявал смъртни присъди! Престъпление е да не убиеш жестокия убиец! Престъпниците трябва да бъдат подлагани на равни или по-големи мъчения от мъченията, които са причинявали на жертвите си!

И не само аз мисля така - ако се направи референдум по този въпрос ще се види, че по-голямата част от народа ни е за смъртното наказание! Да не говорим за родителите, чиито невинни рожби са убити от престъпници.

Дали комунистите са убили Георги Марков не знам. Доколкото това противоречи на идеологията им, силно се съмнявам и си мисля, че българската следа в случая е толкова истинска, колкото и в покушението срещу папата. Но дори техните служби да са го ликвидирали, пак могат да бъдат разбрани - смъртната му присъда не е била срещу интелектуалеца Георги Марков, а срещу дезертьора и предателя! Дезертьорството и предателството навсякъде така се наказват.

Освен това ти, като човек толкова набожен, не можеш да не знаеш, че смъртните присъди хората ги издават, но само Бог разрешава те да бъдат изпълнени! И ако Георги Марков е бил убит, то е станало само защото междувременно и Господ му е бил издал смъртната присъда!


Съвсем скоро бях писал, че за мен си добронамерен човек, Ангар. Очевидно не съм те познавал достатъчно. С това, което си написал по-горе, съвсем явно одобряваш убийството на писателя Георги Марков. Дори нещо повече - наричаш го дезертъор и предател. Интересно, на базата на кое право? Първо бил белия терор, а след това - червения, който бил справедливо възмездие. Ангаре - разправяй ги тези на роднините на уморените от глад (според теб - съвсем справедливо) 7 000 000 украинци през 30-те години на миналия век. Десет пъти вече съм ти писал за това. Както на хилядите избити без съд и присъда у нас. Както на всички застреляни на границата в отчаян опит да напуснат комунистическия концлагер.
Що се отнася до това, колко съм набожен, то не е нито моя, нито твоя работа. Нито на когото и да било другиго. Само знам, че ГО има. И, че ще съди и моите и твоите дела. На базата на свободата на избора, която ни е дал. И съгласно интелекта и етиката, които ни е вложил. И съм убеден, че комунистическите ти басни, там просто няма как да минат, ако ще цялата китайска и севернокорейска компартия да застанат зад теб. Та, в тази връзка и съвсем не твърде свято, бих те посъветвал да си измъкнеш главата от чугуна, в който си я наврял и да се огледаш - светът не се дели на комунисти и фашисти. Защото двете понятия са едно и също нещо, съдейки по делата, а не по думите. Пожелавам ти успех. Не отлагай!
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя
Veshter
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Oct 10, 2006
Мнения: 136
Място: Тук някъде около, Луната...

МнениеВъведено на: 21 Окт 2009 19:12:15 » Отговори с цитат върни се горе

Предварително се извинявам на автора на темата за отклонението, което ще направя, но просто не мога да се сдържа:
Пайса, Пайса...Causa perduta е това с измъкването на главата от чугуна, уви! Човека си говори за "справедлив червен терор", за "дезертьора и предателя" Георги Марков съвсем сериозно и чистосърдечно. Как ще си променят мисленето тези бетони бе, хора!? Та те 20 години сляпо подкрепяха една безумно алчна, антинародна, безродствена, мразеща собствения си народ клика, само защото произлизаше от комунистическото котило! Именно такива честни и наивни хора като нашия Ангар са виновни, но никога няма да си признаят, за несметното обогатяване на червените олигарси и бивши ДС деятели и за отчайващото състояние на държавата. Бяха използвани като маша, която в момента е никому ненужна - просто вече нищо за крадене и ограбване не остана. И още нещо - нито една, повтарям, нито една бивша соц. страна не бе така безмилостно изплюскана от бившите и настоящите комунисти, както нашата. Защо ли, питам аз?
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя
petsto
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 21, 2007
Мнения: 80
Място: Варна

МнениеВъведено на: 21 Окт 2009 21:09:00 » И аз си се извинявам Отговори с цитат върни се горе

За мен тези времена бяха тоталитарни, а не комунистически...Както сега не са демократични...Но това е друга тема...Язък за Вапцаров, Лорка и за милиони люде загинали за идеи...
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
voda
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Jan 18, 2008
Мнения: 240

МнениеВъведено на: 21 Окт 2009 21:19:12 » Отговори с цитат върни се горе

Подкрепям мнението на Ангар за смъртното наказание. И аз съм за.
В името на хуманността и справедливостта!
Който съзнателно е отнел човешки живот, да плати с живота си. И ако е възможно, по същия начин.
Затворите никого не са превъзпитали.

В нашия град една запали двегодишното си детенце, за да угоди на любовника си.
Осъдиха я на жалките две години, като подведена.
А подстрекателят - на повече. Но и двамата още са живи.
Съдът уважи порочните им чувства - повече от живота на едно дете.
Око за око!
Зъб за зъб!
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
beche
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Mar 28, 2004
Мнения: 541

МнениеВъведено на: 21 Окт 2009 21:48:52 » Отговори с цитат върни се горе

voda написа:
Подкрепям мнението на Ангар за смъртното наказание. И аз съм за.
В името на хуманността и справедливостта!
Който съзнателно е отнел човешки живот, да плати с живота си. И ако е възможно, по същия начин.
Затворите никого не са превъзпитали.

В нашия град една запали двегодишното си детенце, за да угоди на любовника си.
Осъдиха я на жалките две години, като подведена.
А подстрекателят - на повече. Но и двамата още са живи.
Съдът уважи порочните им чувства - повече от живота на едно дете.
Око за око!
Зъб за зъб!


Темата за Вапцаров не заслужава толкова първично изказване с безумно тъп пример!
Най-малко пък лъха хуманност и справедливост от изложението...
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
den
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Jan 23, 2004
Мнения: 19
Място: bg

МнениеВъведено на: 21 Окт 2009 22:01:02 » Отговори с цитат върни се горе

Сменете, ако обичате, името на Поета от заглавието на темата...от друга страна и този факт е в тона на по-голяма част от умнотиите, поръсени тук...
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
daik
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Dec 07, 2003
Мнения: 268
Място: София

МнениеВъведено на: 22 Окт 2009 00:01:38 » Отговори с цитат върни се горе

den написа:
Сменете, ако обичате, името на Поета от заглавието на темата...от друга страна и този факт е в тона на по-голяма част от умнотиите, поръсени тук...

Права си. Може би не както го разбирам аз. Тук не говорят за поезия според мен, а за човека Вапцаров. Не когото разстрелват. Не който пази вярата и обичта си... Колкото и да ви е тъпо господа политикани и моралисти, Вапцаров е Човека който носи ковчега с детето си до централни гробища.Сам. В трамвая. А тълкованията..., вие които имате себе си за поети би трябвало да знаете, че са простотии
Има и някакъв "учен" от пазарджиклийско ( полето ражда тикви...), който твърди,че Вапцаров е македонист поради принадлежноста му към комунистите..Странна работа с тоя професор.Брях колко са лоши тея комунисти,хем го направили тоя историк професор, хем и имение му дали ( той и не отрича колко е бил добър Вълко Червенков, Антон Югов..., само бай Тошо е лош). Та питам. Та питам: До кога с отрепките бе господа ще си защитаваме тезите. До кога ще си цапате гащите в синьо и червено- че и Пушкин го изкарахте едва ли не комунист. Оставете Поета на мира, той е казал всичко което на вас не ви стиска да кажете, не е ваш приятел "другари", не е ваш враг "гопода". Той си е на людето и вървете на майната си( за да бъда арогатно по-точен) ако не можете да пресътворите ...."като лозата затворила пространството в зърна" истинското, човешкото в поезията на Вапцаров."Майко, Фернандес убит....Те защо ми го отнеха..." И сега какво да оневиним кумунягите за зверствата спрямо народа и духа му заради картината на Пикасо "Гуерника"- що ли?
Пикасо дали ще е съгласен?
А Вапцаров?
А човека, КОЙТО НОСИ КОВЧЕГА С ДЕТЕТО СИ ДО ОРЛАНДОВЦИ В ТРАМВАЯ? Дали ще е съгласен да убият Вярата, или ще се надпива в Димитровградските кръчмета с Пеньо Пенев. Не ние дадено да знаем, поради вродената ни полева простотия.
ПОЕТА, КОЙТО НОСИ КОВЧЕГА С ДЕТЕТО СИ ДО ОРЛАНДОВЦИ В ТРАМВАЯ никого не е осъдил на смърт и никого не убил с нито една дума в безсмъртните си стихове. Анадъм комунистическа сволач?
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя ICQ номер
Покажи мненията преди:      
Започни нова темаТази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com