Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: Perunika
Днес: 0
Вчера: 0
Общо: 14143

Онлайн са:
Анонимни: 847
ХуЛитери: 3
Всичко: 850

Онлайн сега:
:: AGRESIVE
:: Georgina
:: pinkmousy

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi
ХуЛите :: Виж тема - За "ефирната" чистота на езика ни - Отворено писмо
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Автор Съобщение
azz
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Mar 05, 2005
Мнения: 77
Място: Бургас

МнениеВъведено на: 24 Май 2009 19:03:19 » За "ефирната" чистота на езика ни - Отворено писмо Отговори с цитат върни се горе

До:
СЕМ
Народно Събрание- КМПВО; КОН
Институт за български език, секция за съвременен български език
МОН
средства за масова информация
рекламни агенции


Уважаеми дами, уважаеми господа,

Това отворено писмо е знак за несъгласието и уплахата ни от натрапващата се езикова некомпетентност, която всекидневно струи от ефира на националните телевизии чрез рекламите блокове. Все по- често ставаме и свидетели на подмяната на родния ни е език с взаимствана от други езици нищо незначеща реч. Предизвикани от това, ние, авторите, публикуващи в литературни сайтове, обявяваме край на търпимостта си към телевизии и рекламодатели. Хвърляме ръкавица към тези, които ежедневно налагат „реформи” в български книжовен език, показващи съмнителна грамотност и престъпна езикова небрежност. Противопоставяме се на приумиците или откровеното невежество на всички, с достатъчно пари да си платят рекламно време.
Грубите правоговорни грешки, масовата употреба на чуждици, пълното незачитане на правоговорните и граматически норми на книжовния ни език, както и граничещото с безхаберие бездействие на всички институции, ни карат да поведем своя „битка” за съхраняване на българския книжовен език и реч.

- Обявяваме бойкот на рекламодателите, които се подиграват с езика ни публично. Няма да си купуваме продукти, рекламирани на не- български и не – книжовен език. Ще публикуваме периодично вето- списък с имената им. Първият такъв прилагаме към настоящето отворено писмо.

- На рекламни агенции и издателства, които показват публично неграмотно направен продукт, ще раздаваме черни чували, в които да си крият резилите, та да не им гледат хората срама.

Предлагаме да се вземат и тези, наложителни според нас, мерки:

1. Всички реклами да минават задължително през специалист по книжовен български език, който да следи за нормативната им точност.
2. Такъв специалист да бъде осигуряван от всяка една национална телевизия.
3. Да се забрани ИЗРИЧНО ползването на некирилски букви в изписването на външни мнения, като от форуми и др., както се прави по време на някои телевизионни игри.
4. Да се забрани въвеждането на директно взети от друг език думи и изрази, при условие, че са смислово и лексикално преводими. При превод се запазват непреведени само собствени и географски имена. Всички останали думи и изрази се превеждат, единствено при невъзможност за това е позволено запазване на оригиналната дума, което се нарича заемка. Подобна практика е допустима изключително рядко. Има чужди думи, които обогатяват езика, тъй като нямат домашен заместител, докато други го „замърсяват” в опита си да заместят съществуващи български думи. Първите се наричат заемки, а вторите чуждици. Обявяваме се против чуждиците.
5. Да се приеме „кодекс на грамотност”, който да се спазва от всички, произвеждащи публичен езиков продукт - рекламни агенции, печатници, издателства и т.н. Правопис и правоговор да станат задължителни –това се учи по време на основното образование. Ако някой е бягал непрекъснато от час, да инвестира в правописен и правоговорен речник. Или да се обръща към специалисти.


Ние считаме, че е належащо да се наложи езиков контрол, защото вече сме минали всякакви граници на поносимост. И езика си ли сме намерили на пътя, както живота си, дами и господа? Правим първата стъпка в тази посока чрез бойкота на неправилно рекламирани продукти и чрез списъка, който ще обновяваме периодично. Очакваме от съответните ресорни институции да направят същото, като приемат дадените по- горе предложения.
Незачитането на езика е равносилно на подигравка с него, а това - белег за незачитане на идентичността ни като българи. Българският език е равноправен европейски език, признат политически и културно. Това е наш национален символи и от малкото ни поводи гордост, което задължава всеки, служещ си публично с него, да го пази и уважава.

Току- що товa беше пуснато и като петиция. Можете да я подкрепите тук:

http://bgpetition.com/za-bulgarski-bulgarski/index.html


_ _ _ _ _ _ _ _ _
Редактирано от: azz на 25 Май 2009 10:34:45 - общо 2 пъти.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Charley
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 27, 2009
Мнения: 1

МнениеВъведено на: 24 Май 2009 20:12:44 » Отговори с цитат върни се горе

Обаче в петицията ви има тук-там грешчици. Laughing
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
azz
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Mar 05, 2005
Мнения: 77
Място: Бургас

МнениеВъведено на: 24 Май 2009 20:19:06 » Отговори с цитат върни се горе

ще съм благодарна да кажете кои са. . Embarassed
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Da
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Mar 05, 2005
Мнения: 40
Място: Blagoevgrad

МнениеВъведено на: 24 Май 2009 22:46:58 » Отговори с цитат върни се горе

По принцип всеки грамотен човек го дразни езиковата неграмотност, която се лее от медиите, но в тази петиция виждам куп недомислици.
Първо - тя е адресирана в нищото. (Да не обсъждам, че в БАН няма катедри, а има Институт за български език "Проф. Любомир Андрейчин" с различни секции, една от които е секцията за съвременен български език... И без да забелязвам, че в Народното събрание няма комисия по просветата, а има комисия по образованието и науката и комисия по културата...)
Второ - защо са засегнати само рекламите и само в телевизиите? Удивително! Искате да се промени нещо в рекламите на телевизиите? Или искате да се проведе някаква цялостна кампания срещу натрапването на лош български език от медиите, които по силата на авторитета си, налагат този модел на ниска езикова култура в обществото?
Ако кампанията е насочена само срещу рекламите, нека това не се размазва по-нататък в текста на петицията.
Трето - печатниците пък какво са ви виновни? Те само отпечатват подадените им материали - да не би да сложите цензор на изхода на печатницата и ако види правоговорна (защото така пише в началото на текста, че ще се занимавате с правоговора) грешка в отпечатаното, правите аутодафе на тротоара? Very Happy
Четвърто - живеем в пазарна страна (почти). Как точно ще задължите частната медия да си сложи коректор, редактор или какъвто е там специалист? Кой ще отговаря за това? Президентът? Парламентът? Инспекцията по безопасност на труда? Кой е този норматив, който ще задължи частника да въведе такава длъжност и да плаща заплата за тази дейност? (Не че я няма, но е доста неглижирана в последните години...) Впрочем, националните ще се задължават, а регионалните може и на диалект ли да говорят? Или как? Wink
Пето - това за външните мнения и кирилицата и латиницата на мнения от форуми изобщо не го разбрах. Ама то и никой друг няма да го разбере, така че няма значение.
Шесто. "Смислово и лексикално преводими" е такава безмислица, че косата на всеки филолог ще щръкне и няма да ви вземе насериозно. Ама никак!
Седмо: и кой ще го изготви този кодекс на грамотност? Че то нали си има правописен и правоговорен речник - той е равносилен на закон. За какъв кодекс говорим?! Или може би всички главни редактори на медии да подпишат декларация, че ще спазват правописа и правоговора?!

Не ме разбирайте погрешно. И аз всеки ден ругая срещу това, че не се спазват елементарни езикови правила. И на мен ми е тъжно, че българският език толкова главоломно се променя.
Но петицията ви ме разсмива, а не ме предизвиква да я подкрепя.

Съжалявам за отрицателното мнение за една иначе хубава инициатива.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя
Da
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Mar 05, 2005
Мнения: 40
Място: Blagoevgrad

МнениеВъведено на: 24 Май 2009 23:11:04 » Отговори с цитат върни се горе

А, забравих! И инвестирайте в коректор, че има доста грешчици в този текст, макар и не много груби Wink
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя
azz
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Mar 05, 2005
Мнения: 77
Място: Бургас

МнениеВъведено на: 25 Май 2009 10:20:36 » Отговори с цитат върни се горе

Da написа:
По принцип всеки грамотен човек го дразни езиковата неграмотност, която се лее от медиите, но в тази петиция виждам куп недомислици.
Първо - тя е адресирана в нищото. (Да не обсъждам, че в БАН няма катедри, а има Институт за български език "Проф. Любомир Андрейчин" с различни секции, една от които е секцията за съвременен български език... И без да забелязвам, че в Народното събрание няма комисия по просветата, а има комисия по образованието и науката и комисия по културата...)
Второ - защо са засегнати само рекламите и само в телевизиите? Удивително! Искате да се промени нещо в рекламите на телевизиите? Или искате да се проведе някаква цялостна кампания срещу натрапването на лош български език от медиите, които по силата на авторитета си, налагат този модел на ниска езикова култура в обществото?
Ако кампанията е насочена само срещу рекламите, нека това не се размазва по-нататък в текста на петицията.
Трето - печатниците пък какво са ви виновни? Те само отпечатват подадените им материали - да не би да сложите цензор на изхода на печатницата и ако види правоговорна (защото така пише в началото на текста, че ще се занимавате с правоговора) грешка в отпечатаното, правите аутодафе на тротоара? Very Happy
Четвърто - живеем в пазарна страна (почти). Как точно ще задължите частната медия да си сложи коректор, редактор или какъвто е там специалист? Кой ще отговаря за това? Президентът? Парламентът? Инспекцията по безопасност на труда? Кой е този норматив, който ще задължи частника да въведе такава длъжност и да плаща заплата за тази дейност? (Не че я няма, но е доста неглижирана в последните години...) Впрочем, националните ще се задължават, а регионалните може и на диалект ли да говорят? Или как? Wink
Пето - това за външните мнения и кирилицата и латиницата на мнения от форуми изобщо не го разбрах. Ама то и никой друг няма да го разбере, така че няма значение.
Шесто. "Смислово и лексикално преводими" е такава безмислица, че косата на всеки филолог ще щръкне и няма да ви вземе насериозно. Ама никак!
Седмо: и кой ще го изготви този кодекс на грамотност? Че то нали си има правописен и правоговорен речник - той е равносилен на закон. За какъв кодекс говорим?! Или може би всички главни редактори на медии да подпишат декларация, че ще спазват правописа и правоговора?!

Не ме разбирайте погрешно. И аз всеки ден ругая срещу това, че не се спазват елементарни езикови правила. И на мен ми е тъжно, че българският език толкова главоломно се променя.
Но петицията ви ме разсмива, а не ме предизвиква да я подкрепя.

Съжалявам за отрицателното мнение за една иначе хубава инициатива.


За печатници не съм говорила, говоря за рекламни агенции, които подготвят предпечатен продукт.
Относно останалото- аз не мога да задължа никого да нпарави каквото и да било, но СЕМ може. Парламентарните комисии също имат подобни лостове.
А недоволството е основно срещу рекламите, защото това е най- тиражираната неграмотност в страната ни. Пазарна или не страна, езикът не е продукт, който се продава на кило, така че имя някои елементарни неща, които могат да се напаравят за съхраняването му.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
azz
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Mar 05, 2005
Мнения: 77
Място: Бургас

МнениеВъведено на: 25 Май 2009 10:39:04 » Отговори с цитат върни се горе

Иначе част от забележките Ви бяха отразени. Благодаря за което.
Що се отнася до смислово и лексикално преводими- не виждам нищо безсмислено в този израз, но нямам и намерение да влизам в полемика за това.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
djuliano7
Гост





МнениеВъведено на: 25 Май 2009 14:32:58 » Отговори с цитат върни се горе

По принцип идеята е чудесна. Ама ако беше в Словения или Австрия, да речем.
В една разлагаща се чудовищна псевдодържава най - малко за чистота на езика му идва на ум на някого.
Всичко, обявяващо се против реклама и пари, е обречено в зародиш.
Не се надявайте на нищо. Не и в тоя живот.
Da
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Mar 05, 2005
Мнения: 40
Място: Blagoevgrad

МнениеВъведено на: 25 Май 2009 16:39:31 » Отговори с цитат върни се горе

azz написа:

За печатници не съм говорила, говоря за рекламни агенции, които подготвят предпечатен продукт.
Относно останалото- аз не мога да задължа никого да нпарави каквото и да било, но СЕМ може. Парламентарните комисии също имат подобни лостове.
А недоволството е основно срещу рекламите, защото това е най- тиражираната неграмотност в страната ни. Пазарна или не страна, езикът не е продукт, който се продава на кило, така че имя някои елементарни неща, които могат да се напаравят за съхраняването му.


"...който да се спазва от всички, произвеждащи публичен езиков продукт - рекламни агенции, печатници, издателства и т.н..."

Аз не възразявам да се недоволства срещу рекламите, напротив! Макар че там точно борбата е обречена, според мен. Финансовият оборот е твърде голям, за да се изправят срещу него група пишещи интернетаджии. Освен идеята за бойкота да проработи - блестяща е, ама то пък като гледам, нито списък сте публикували, нито някой някъде ще се осмели да ви го публикува. Освен може би с листовки по улиците, ама то пък иска инвестиция.
За печатниците очевидно не си права - ето го горе цитатът от петицията.
СЕМ никакви лостове няма иначе досега щеше да бъде приложен законът, който забранява да се правят рекламни внушения на деца или да се рекламират лекарства, така че - забрави! Поне на този етап на общественото ни устройство Smile
Имах пред вид главно, че петицията има неясни цели и неясен адресат. Ясен е само духът й. Ама то ако с дух ставаше...

И нещо, което пропуснах да кажа - по-сериозните медии си имат коректори и редактори, които прекрасно знаят български език. И неграмотността не е чак толкова голяма, колкото внушавате - нека вземем за сравнение парламентарните дебати, например! - защото и така може да изглежда една телевизия или някое радио - лично съм виждала и чувала. Проблемът е, че мнението на тези черноработници (на които съм си мислела, че трябва да им плащат "вредни") не винаги се зачита. Аз например, работих доста време във вестник, в който беше забранено учтивата форма Вие да се пише с главна буква и какви ли още не работи. И се съобразявах, защото ми плащаха и защото не можех да го променя. Коректорите също се съобразяваха. Просто българският бизнес не се е научил (и, боя се, няма да се научи), че е престижно да си грамотен. Напротив! - той разбира от граматика точно както разбира от футбол и мода - компетентен по всичко. Това е силата на парите.

Прощавайте за дългия пост! Confused
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя
anonimapokrifoff
Модератор
Модератор


Записан(а): Nov 30, 2007
Мнения: 1068

МнениеВъведено на: 25 Май 2009 21:21:50 » Отговори с цитат върни се горе

Прочетох само отвореното писмо и пропуснах последвалите го мнения. Твърдо съм за опазването на българския книжовен език, но какво да кажа за възвание, което радее за правопис, пунктуация и неупотреба на чуждици, а самото то не е "чисто"? Добре ще е авторът да си го редактира и коригира.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Vaia
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): May 04, 2009
Мнения: 100

МнениеВъведено на: 26 Май 2009 02:02:02 » Отговори с цитат върни се горе

Sad Обречена кауза. Нивото на преподаване на българския език в болшинството училища е никакво. Учителите масово са неграмотни дори от хуманитарните дисциплини. Децата пишат ужасно неграмотно, чатят и есемесят на латиница. По-добре, пусни подписка да се спре рекламирането на алкохол. Вероятността за успех не е по-голяма, но
при успех някои тъпи реклами ще изчезнат.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Покажи мненията преди:      
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com