Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: Perunika
Днес: 0
Вчера: 0
Общо: 14143

Онлайн са:
Анонимни: 838
ХуЛитери: 0
Всичко: 838

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi
ХуЛите :: Виж тема - ЗАЩО ПИША?
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Автор Съобщение
Fein
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): May 09, 2005
Мнения: 7
Място: Затворник В Рая

МнениеВъведено на: 09 Май 2005 22:57:36 » Отговори с цитат върни се горе

Пиша...за да изразявам себе си.

_________________
I surrender all control
To the desire that consumes me whole
Leads my the hand to infinity
Lies in wait at the heart of me...
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Yahoo куриер ICQ номер
drugata
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Dec 21, 2004
Мнения: 2

МнениеВъведено на: 21 Юни 2005 16:10:41 » Отговори с цитат върни се горе

Пиша ... не бих казала, че пиша каквото и да било... По-скоро драсканици върху лист, когато не съм щастлива...

Понякога се получава, понякога - не... Нямам чернови...
Това е.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
samson60
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): May 31, 2006
Мнения: 3
Място: Казанлък

МнениеВъведено на: 31 Май 2006 13:28:05 » Защо пиша ли??? Отговори с цитат върни се горе

Като в едно семейство слети
с бял лист пред нас,перо в ръка,
общество на пишещи , поети,
ХуЛите нет ни нас събра.

Характерите ни навярно са различни
един е тих, улегнал, мълчалив.
Друг с буен нрав, реди слова епични,
а трети с хумора живее закачлив.

В живота ни, досадно посивял,
пишете в мерени слова и проза!
Талантливия, позицията своя отстоял
докрай преборва се! Всичко останало е ПОЗА.

_________________
Желая Ви любов и щастие:- Samson60
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка ICQ номер
daik
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Dec 07, 2003
Мнения: 268
Място: София

МнениеВъведено на: 01 Юни 2006 17:31:58 » Отговори с цитат върни се горе

Защото ме мързи да чета... Embarassed
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя ICQ номер
soultraveller
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Jun 01, 2006
Мнения: 6

МнениеВъведено на: 01 Юни 2006 20:07:37 » Отговори с цитат върни се горе

Здравейте,
не прочетох всички мнения, защото си имам свой отговор:
Пиша, за да се споделя.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Marta
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Feb 23, 2004
Мнения: 1587
Място: България

МнениеВъведено на: 20 Яну 2007 23:02:07 » Отговори с цитат върни се горе

Всеки има свой отговор на въпроса. Ако въобще може да стои такъв въпрос. Този е много близо до мен.


Защо пиша?
или
Бездна от страх и мрак

Йожен Йонеско


Една от главните причини, заради които пиша, е желанието ми да преоткрия чудото на детството отвъд ежедневното, радостта отвъд тъгата, нежността отвъд грубостта.

Всички мои книги, моите пиеси са израз на носталгия – опит да се намери съкровище на дъното на океана. Или, ако искате, означават свобода, която търся и си въобразявам, че някога намирам.

Пиша в бездна от мрак и страх като от време на време - доколкото мога – се освежавам с малко хумор. В повечето моменти тези късчета светлина, гаснещи тъй бързо, стигат до края на пътя, макар да не са желани. А когато са желани и се появяват в сънищата ми – по-точно в пиесите и прозата, които пиша – и тогава имам усещането, че съм попаднал в тъмна гора през нощта, не знам докъде ще стигна, ако изобщо стигна донякъде…

Всъщност търся един пречистен свят, огрян от райската светлина на детството, от славата на Първия ден – слава, непомрачена от нищо на този грешен свят, една чиста и непорочна вселена. Това означава, че бих искал да присъствам на Сътворението преди Грехопадението, но това събитие го търся у себе си, сякаш бих могъл да обърна хода на историята чрез моите герои, моето алтер его...

Оказа се, че доста често говоря за моите страхове. А аз мисля, че говоря по-скоро за страха, от който ние всички искаме да избягаме – с помощта на неподходящи средства, потъвайки в ужаса на баналността, на ежедневието или в безизходицата на политическите борби, на репресиите и дори на войните.

В моята душа детството и светлината се срещат и преоткриват. Казват, че всичко, което не е светлина, е страх и тъмнина. Пиша, за да намеря отново светлината и да я покажа на другите. Тя се намира на границата на Абсолютното, което аз непрекъснато откривам и изгубвам. Тя, светлината, ме смущава. Гледам снимките си като дете – момченце с кръгли като монети очи, удивено от факта, че съществува, че е на този свят. Не съм се променил оттогава. Способността ми да се удивлявам на всичко се е съхранила. И сега, за да преодолея страховете си, стоя сякаш се намирам извън света и го гледам внимателно, като че ли за първи път през живота си.

Понякога ми се случва да бъда много радостен. Когато удивлението ми е стигнало до своя предел и аз не се съмнявам в нищо. Тогава имам усещането, че съм се родил за вечността, че смъртта изобщо не съществува, че всичко на този свят е чудесно. Славно усещане!

Да, пиша, за да си обясня това мое удивление. Но радостта, разбира се, не е дълготрайна. Както голяма част от небето е мрачна, така и голяма част oт времето, в което живея, е тревожна. И аз съм свикнал с това състояние. Често се опитвам да си спомня за детството, за неговата светлина, но за съжаление не винаги успявам…

Живеем, привикнали със страха и нещастието, и ако някога забележим, че животът е и празник, не можем да го осъзнаем и да се отпуснем, да му се порадваме. Събитията от историята твърде често затрудняват радостта и удивлението. Но какво можем да направим, за да избегнем страшната действителност, да стигнем до вратите на Загадъчното, до чудото на екзистенцията?

Мисля, че най-напред се е появило първото учудване: от екзистенцията – бих го нарекъл метафизично – смайване радостно и светло, чисто, без предубеждение към света. Учудване, което откриваме в редките моменти на Божията благодат. Второто учудване е различно от първото. Констатацията, че съществува Злото, че нещата могат да вървят и зле. Идеята, че Злото е сред нас, че може да ни унищожи, да ни попречи да опознаем чудото. Като че ли злото не е част от това чудо – нещо необичайно като ежедневната храна.

Екзистенцията не може да се обясни. Тя е загадка...

Искам да потвърдя, доколкото ми позволява положението като писател, че нещастието в световен мащаб ме засяга лично? Дори ме наранява. Трябва да се боря с него, за да го отстраня, доколкото е възможно.

Намирам загадката на екзистенцията за нещо приемливо, но не приемам загадката на Злото. То е още по-неприемливо, когато е издигнато до закон. Достатъчно е да се огледаме наоколо, да разгърнем вестниците, за да се уверим, че доброто е безсилно. Достатъчно е дори да погледнем капка вода под микроскоп, за да видим как микроорганизмите се блъскат, как се унищожават и поглъщат взаимно. Това, което можем да забележим в тази миниатюрна вселена, се повтаря и във вселенски мащаб.

Стъписващо и дори трагично е "пространството" между раждането и смъртта, но да убиваш или да бъдеш убиван не е едно и също.

Ние не сме в състояние да си представим безкрайността. Не знаем какво всъщност правим. Принудени сме да вършим много неща, които не можем да проумеем и за които не сме в състояние да поемем никаква отговорност.

Като убиваме другите, убиваме и себе си. Да живеем отвъд доброто и злото, както искаше Фридрих Ницше, е далече над нашите скромни възможности. Говорят, че самият той направо бил откачил при вида на някакъв стар кон, който паднал пред него и умрял. Да, все пак милосърдието съществува. И то е дар Божи...

На този свят нито един човек не прилича на ближния си, различаваме се, както се различават отпечатъците на палците ни. И това също ме удивлява. В Америка хората на съвременната наука са разбрали, че над всичко все пак има една висша сила, която ни управлява. Може би този живот е фарс, създаден от Бог за нас, хората.

За света, в който живея вече толкова години, аз имам две противоположни усещания. Той наистина е чудесен, но, от друга страна, е ужасен. Да, той е едно чудо, но в същото време е и един ад. И тези две усещания са в основата на цялото ми литературно творчество… Пиша, за да изясня тези фундаментални истини. Защо екзистенцията, или по-точно как екзистенцията или злото се вписва в чудото на екзистенцията...

Бих искал да се върна на първите импулси, които ме накараха да пропиша. Бих желал отново да потвърдя моето удивление пред чудото на екзистенцията. Да подчертая и факта, че изпитвам удоволствие от писането, радост от възможността да се изразявам, да разказвам истории и неща, които някога съм преживял. С една дума: удоволствието да създавам различни светове. Нима всеки писател, всеки художник не желае това – да създава нещо, да бъде като малък бог, да бъде освободен, да твори?

Така, в удивлението си пред този огромен, хубав, страшен и пъстър свят, започнах да преоткривам – съзнателно, полусъзнателно и съвсем несъзнателно – писането, творчеството.

А има и нещо друго: лесно е да се отгатне. Да се опиташ да извадиш от забравата всичко, което си преживял – детството, срещи с хора и различни места – все неща, на които държиш. (Защото лошото всеки иска да го забрави, нали?) Да пишеш, за да продължиш всичко това, да продължиш себе си, да победиш смъртта. Ние всички сме там – в нашите книги, картини, музикални композиции. Всички, в крайна сметка, търсим някакво безсмъртие, макар и малцина да го признават. Пишем, защото не искаме да умрем, макар да знаем, че сме смъртни. Пишем, защото сме нещастни. Аз мисля, че сред тези мотиви има два много важни: да споделиш с някого учудването си, удивлението си от екзистенцията, от чудото на света, и да нададеш вик пред Бог и пред останалите хора. Да покажеш, че съществуваш. Всичко друго е без значение.

http://www.slovo.bg/old/litforum/118/yonesko.htm
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя
rosy88
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Mar 03, 2006
Мнения: 21

МнениеВъведено на: 21 Яну 2007 23:32:20 » Отговори с цитат върни се горе

daik написа:
Защото ме мързи да чета... Embarassed


Ух, че си паднах по тез розови бузки безсрамникоSmile)))))))))))))))

и още " чукчи писатель, не читатель" Wink

_________________

Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
vui4o
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Sep 20, 2005
Мнения: 75

МнениеВъведено на: 22 Яну 2007 22:18:32 » Отговори с цитат върни се горе

Защото обичам да чета неща написани по тоя начин.Поздрав.Вуйчо
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
potatoe
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Oct 11, 2006
Мнения: 103

МнениеВъведено на: 22 Яну 2007 23:21:14 » Отговори с цитат върни се горе

Пиша, защото съм грамотен. Shocked
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
itsis
Гост





МнениеВъведено на: 24 Яну 2007 10:04:33 » Отговори с цитат върни се горе

пиша, щото обичам
ilen
Гост





МнениеВъведено на: 24 Яну 2007 11:56:39 » Отговори с цитат върни се горе

itsis написа:
пиша, щото обичам


обичам, защото пиша Smile)))
centsche
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Feb 16, 2007
Мнения: 26

МнениеВъведено на: 01 Мар 2007 18:45:06 » Отговори с цитат върни се горе

Аз пък пиша, защото мисля изключително много за написаното, а не за разни дребни житейски неудачи. Нощем го сънувам. Сутрин мисля по него. Щом нямам нещо специално за вършене превъртам в главата си онова, което се каня да пиша. Правя го по здравословни причини. Ако не пиша, ще мисля кой какво ми казал, с какво ме е обидил... защо така?... защо иначе?... Мисълта ми ще превземат някакви тъпи неприятности, които ще ми вгорчат деня, ще ме заболи глава... Накратко: ще се почувствам зле. А ако продължам дни наред да мисля по ежедневието, ще си докарам някоя болест.
Не се каня да ставам писател. Нямам такива амбиции. Просто ми е приятно да пиша. Very Happy
Понякога пращам тук-там по конкурси с надежда да яде Асан баница. Понякога - не, а понякога - да и това още повече засилва удоволствието от писането.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Покажи мненията преди:      
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com