Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: Perunika
Днес: 0
Вчера: 0
Общо: 14143

Онлайн са:
Анонимни: 891
ХуЛитери: 3
Всичко: 894

Онлайн сега:
:: pinkmousy
:: durak
:: mariq-desislava

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/sessions.php on line 253

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/sessions.php on line 254

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 480

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 482

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 483
ХуЛите :: Виж тема - На гости на село
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Този форум е заключен: не може да се пускат или редактират теми.Тази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Анкета :: Гласувайте за това произведение

5
88%
 88%  [ 8 ]
4
11%
 11%  [ 1 ]
3
0%
 0%  [ 0 ]
2
0%
 0%  [ 0 ]
1
0%
 0%  [ 0 ]
Всичко гласували : 9


Автор Съобщение
mmm
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Nov 24, 2003
Мнения: 702
Място: София

МнениеВъведено на: 07 Май 2004 13:09:42 » На гости на село Отговори с цитат върни се горе

На гости на село

Избяга, скри се студената, мразовита зима.Топлите слънчеви лъчи погалиха земята и всичко се събуди за нов живот.Треви, цветя, хора, животни побързаха да посрещнат най-хубавия сезон-пролетта.И тя им се отблагодари като им даде свежи сили, любов и доброта. Малкият Петърчо гледаше промяната и се радваше по своему на заобикалящия го свят. Той беше на шест годинки и възприемаше всичко като едно голямо чудо. Защото, мислеше си той, ако питаха мен, нека винаги да е топло и зелено. Да, ама тогава пък нямаше да има сняг и ледени пързалки. Какво пък, заключи Петърчо, нека да си бъде както си е- да има пролет, лято , есен , зима.
Тази пролет родителите на Петърчо решиха да го заведат при баба и дядо на село. Той много ги обичаше и с желание тръгна за село. Пристигнаха по тъмно, вечеряха и го сложиха да спи. Изморен от пътуването, той заспа веднага. Сутринта го събуди едно мощно: “ Ку-ку-ри –гууууу-аа”.Той потърка очи, спомни си , че е при баба и дядо и не чака да го повикат. Сам се облече и слезе долу, в кухнята. Там вече се бяха събрали всички. Баба Мария приготви закуска и ядоха с голям апетит.А и как иначе- къде в града това току-що издоено мляко от кравата, вкусното домашно сирене и масло, пресните яйца, сладкото от ягоди. Родителите на Петърчо си заминаха, бързаха за работа. Уговориха се той да постои на село, да си починат и те, и той. Дядо Петър грабна ръката на внука си и го поведе:
- Ела, моето момче, докато баба ти ошета и ни приготви вкусен обяд, аз ще ти покажа интересни неща. Ти досега не си виждал животните, които живеят тук, на село. Приготви се, ще те запозная с обитателите на нашия стопански двор. Слушай!
Петърчо напрегна слуха и от далече дочу: “Ко-ко-ко-ко”. Пред него изникна курникът, където живееха кокошките и от там се носеше това гальовно”кококане”. В заградено смрежа място се разхождаха бели и пъстри кокошки, голям петел и две майки с пухкави жълти пиленца, които вдигаха врява до небето със своето писукане. Петръчо бутна кучето Мурджо, което много искаше да му обяснява.
- Дядо, и тези пиленца ли ще станат кокошки и петли, много ми е чудно.
- Да, майките им сега ги учат да се хранят, за да пораснат. Затова е това “ ко-ко”. Неусетно жълтите пиленца ще хвърлят затните си перца и ще се превърнат в кокошки и ще започнат да снасят яйца. Сега това правят големите кокошки. От тука баба ти взе пресните яйца ,които ти така сладко изяде на закуска. А петелът е мъжът в курника, командва и се грижи за пернатото си семейство. Той те събуди днес със своето “ ку-ку –ри –гу”.
Петърчо с възхищение гледаше едрия пъстроперест петел, с голяма човка и красив червен гребен, важно- важно пристъпващ сред кокошките. Така е навсякъде- таткото е главата на семейството , нали?Дядо Петър дръпна внука си, защото друг звук се чу пред тях. В обора кравите бързаха, искаха да ги изведат на паша в полето, да си отскубнат прясна зелена трева. Петърчо се опули – една голяма крава на бели и тъмни петна ги гледаше и изведнъж отвори уста: “Мууууу-уу”.
- Ето на такъв език говорят кравите- не спираше дядото. Ела да видим теленцето на Васка- така се казва майка му.
А теленцето вече се беше мушнало под корема и като сладко и звучно сучеше сладкото и топло мляко. Петърчо беше виждал крави и телета само на картинка и по тлевизията. Малко го достраша , но дядо не пускаше ръката му. В обора имаше още две крави- те лежаха и преживяха.
- Дядо, защо дъвчат дъвка?
- Ох, Петърчо, разсмиваш ме! Кравите не дъвчат дъвка, а преживят. Част от приетата храна се връща от стомаха в устата и те я дъвчат , за да стане още по-дребна, това е преживяне.
Петърчо остана захласнат да гледа и му се искаше да докосне кравата, но не посмя. “ Тя е голяма, но изглежда добричка с тези големи влажни очи” си помисли той.
Обиколката продължаваше, “беееее-беее”
- Чуй, овцете ни викат. Нетърпеливи са да се запознаят с теб. Това е тяхната къща , нарича се кошара. Заградена е с плетена дървена ограда, да не побягнат сами навън, че ,зер, понякога може и Кумчо – Вълчо може да им дойде на гости.Това сега рядко става, но преди години през зимата вълците често са ги нападали. Виж, имаме четири агънца, гледай как припкат и се гонят. Те също сучат мляко. Млякото на овцете е много вкусно и мазно, от него става чудесно сирене и кашкавал. На есен пък стрижем овцете с големи ножици и от вълната им жените плетат чорапи, блузи и други неща. А какви хубави платове тъкат във фабриките...
На Петърчо му се зави свят- до сега той нищо не знаеше за домашните животни.
- Ето и две козички имаме. Техните дечица се наричат ярета. Млякото от козите е много полезно. Чуй, как яренцата викат майките си: “Мееее”.
Още не откъснал очи от козлетата , дядо му го дърпаше към конюшнята.
- А това са моите два коня- красавци. Белият е мъжки и се казва Вихър, а тъмният е женски- кобила. Нарекох я Снежана, нищо че е тъмна. Така ми хареса. Иамт си и конче, мъжко е , ела да го погалиш. Не бой се, аз съм тук ! То е много игриво, но още е малко и се върти повече около майка си.
Сега вече Петърчо си глътна езика. “Живи, живи коне! Те цвилят, ритат , пръхтят и са нетърпеливи някой да им сложи стремето и да полети с тях из полето.” Дядо Петър като че ли прочете мислите му и продума:
- А и да знаеш как Вихър умее да вози, аз тъй си говоря. Като го яхна, той най-напред елегантно пристъпва, но като го смушкам с краката- литва като вихър. Нали и името му е такова. Е, като казах името, чаках те, внучето ми, ти да измислиш име на кончето. Хайде, казвай сега! Как? Дорчо?О, чудесно! Ей, Дорчо, свиквай с името си и да помниш, че внукът ми Петърчо те кръсти така! Той ти е кръсникът. Гордея се с теб, момчето ми!
Петърчо важно изпъчи детските си гърди- “аз също знача нещо тук!”.
- Чуй какво ще ти кажа- следобяд като се наспиш, ще те кача с мен на Вихър, да усетиш какво е да яздиш кон.
Петърчо не можа нищо да каже- това надмина всичките му очаквания. Дядо му да има такива коне, а той до сега да не дойде на село. Не, вече редовно ще идва и ще се научи сам да язди Вихър. Дядо му го откъсна от мечтите му:
- Я, че то вече станало обяд и ти сигурно си гладен.Ела още да минем край кочината, където се излежават два шопара. И ги видя, шопарите, де. Две охранени розови прасета се бяха проснали в дървената кочина и като видяха гостите, се раздвижиха и поздравиха с по едно “грух-грух”.
- За Коледа ще си хапнем вкусни паржолки и други отбрани месца. Така е, такъв е животът, потребна е хубава храна за хората. Но до тогава двамата прасчовци хубаво и доволно ще си похаоват и мързелуват.
Нямаше време за мислене, баба Мария вече ги викаше за обяд , а от кухнята се носеха такива аромати! Измиха се и седнаха да се хранят. Все още замаян от видяното, Петърчо внезапно повиши глас:
- Дядо, бабо, защо до сега не сте ми казали, че тук, на село, има двор с такива хубави животни? Да знаете, аз често ще идвам тук, а като порасна , ще уча и ще дойда да живея на село. Там при нас, в големия град, няма такива хубави зелени поля и такива интересни животни!
- Браво, внучето на баба! Тъй, тъй, учи и ела тук на село!От тук излиза всичката храна на хората. Добре да се изучиш, фермата те чака. Твоя е . Ти обичаш земята и животните. Тук ще се чувстваш добре. А сега, прочети молитвата , баби, и ела, Боже да ядем. Добър апетит на всички!


Автор: Петя Дачева Бояджиева
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя
Покажи мненията преди:      
Този форум е заключен: не може да се пускат или редактират теми.Тази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Можеш да пускаш нови теми
Можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com