Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: Perunika
Днес: 0
Вчера: 0
Общо: 14143

Онлайн са:
Анонимни: 651
ХуЛитери: 0
Всичко: 651

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/sessions.php on line 253

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/sessions.php on line 254

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 480

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 482

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hulite/www/www/header.php:2) in /home/hulite/www/www/modules/Forums/includes/page_header.php on line 483
ХуЛите :: Виж тема - Песента на девойката Славея
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Този форум е заключен: не може да се пускат или редактират теми.Тази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Анкета :: Гласувайте за това произведение

5
54%
 54%  [ 6 ]
4
18%
 18%  [ 2 ]
3
9%
 9%  [ 1 ]
2
9%
 9%  [ 1 ]
1
9%
 9%  [ 1 ]
Всичко гласували : 11


Автор Съобщение
Alkabala
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Mar 28, 2004
Мнения: 75

МнениеВъведено на: 28 Май 2005 14:57:58 » Песента на девойката Славея Отговори с цитат върни се горе

Песента на девойката Славея


В една голяма и необятна страна, там - далече зад планините през девет езера и триста морета имало едно царство господарство. В тази страна управлявал един зъл цар.
Той бил непрестанно намръщен и не умеел да се радва на нищо. Дори на слънчевите лъчи не се радвал, които нахлували рано зарана в огромната му спалня и вместо да се усмихне се завивал през глава.
Сякаш и на Слънчо се сърдел. Лицето му било непрестанно намръщено и почти никога не се усмихвал. Всички треперели, като трепетлики още щом чуели, че царят идва. Всеки навеждал глава надолу и не смеел да погледне към Негово Зло Величество. Когато влизал в тронната зала слугите и придворните дами притаявали дъх от страх, защото сърдитият цар всявал ужас в душите им. Царят бавно и тромаво пристъпвал, като развявал царската си червена и дълга мантия обшита със скъпоценни камъни и сядал на трона, като намръщено оглеждал своите подчинени.
-Днес е лош ден - така отсичал той и всички се съгласявали. Знаели, че дори и да опитат да му се противопоставят ще падне нечия глава, ето защо само мълчали.
-Дори слънцето не свети, както трябва - отсичал той.
И отново всички се съгласявали. Никой не искал да изгуби главата си.
-Вие сте мои слуги и роби и ще изпълнявате каквото пожелая.
-Да, господарю - отронвали се гласовете на подчинените му.
Мълчали и очаквали следващото лошо нещо, което ще пожелае царя.
-Днес искам да направим зрелище. Доведете едно момиче тук и ще нахраним лъвовете.
Зловещият му смях разтърсил тронната зала. Изтръпнали слугите му, но се подчинили.
Никой не посмял да му се противопостави. Двама от тях поели на път - девойка да намерят.
В гората сред дървета и цветя открили дом закътан. В него живеел стар дървар с единствeната си дъщеря на име Славея. Тя била добра, нежна и мила, а гласът на момичето бил по-меден от най-медените камбанки на света. Двамата слуги точно пред този дом се спрели. Показал се старият дървар и казал:
-Елате и бъдете мои гости, защото навярно сте уморени. Влезте и добре дошли.
Смутили се слугите и казали:
-Ние сме пратеници на Негово Зло Величество. Иска момиче за зрелищата с лъвовете. Вашата дъщеря ще бъде девойката, която ще има участта да се превърне в храна за неговите любимци.
Изтръпнало от болка сърцето на дърваря. Размахал единственото си оръжие, брадвата с която цепел дърва и препечелвал по нещо за храна. Тогава слугите на Царя го уловили и го завързали, а после го захвърлили на земята, а стареца заридал от мъка по детето си.
-Татко, недей плачи, моля те. Аз ще се върна - така казала Славея на баща си и му се усмихнала със сълзи на очи. После му помахала с ръка за сбогом и те я отвели в замъка на Царя. Там ги очаквали, а царят вече бил нетърпелив и неспокоен. Хубавото му лице било изкривено от лошотия и той скърцал гневно от яд.
-Царю, доведохме най-бедното момиче от царството - и слугите захвърлили Славея на земята. Тя приличала на бяла пеперуда, но с прекършени криле. Царят погледнал с презрение момичето свито на кълбо в нозете му, а когато тя се изправила той занемял от възхищение. Пред него стояло най-хубавото момиче на света.
"Каква красота" - помислил си той, но не казал нищо, защото царете не променят решенията си. Стиснал зъби и прехласнато гледал Славея, която горда и красива очаквала участта си. "Не трябва да се проявявам, като слабак" - помислил си той и наредил да пуснат красивото създание при лъвовете.
-Ще те пуснем при зверовете - ти си избраната от мен - казал царя.
Славея мълчала, а очите й били непоколебими. Нямало страх или ужас от предстоящата среща със свирепите лъвове. Той усетил силата на нейната вяра и останал поразен.
Очите на Славея приличали на теменужено поле, но били тъжни. Косите на Славея дълги и прекрасни се спускали около моминското тяло и приличали на разлистен водопад, а в залата настъпило тежко мълчание. Сърцата на слугите и придворните били изпълнени с жал, но царската воля била по-важната. Никой не се обадил от страх, а Славея зачакала съдбата си. Пуснали Славея при разярените лъвове. Тя кротко приседнала и запяла нежна песен с медения си глас. Пеела за живота и красотата на природата, пеела за небето и звездите, слънцето и луната, пеела за любовта, пеела за доброто в хората и сърцата им обгърнати в печал, пеела за надеждата и свободата. Песента се леела нежно и кристалният й глас се разнесъл над замъка през полетата, езерата и моретата. Цялата природа занемяла пред чудната песен на Славея. Всички слушали песента. Лъвовете не разкъсали плътта на момичето, а я наобиколили и седнали около нея. Дори замахали с опашки доволни, като котки - ала големи и страшни. Царят останал поразен. Славея с медения си глас стопила яростта на лъвовете. Негово Зло Величество също усетил силата на песента на прекрасната девойка и цялото зло, което носел в сърцето си се разпукало на хиляди парченца и се сгромолясало в нозете му. Почувствал странна лекота в гърдите си. За първи път усетил що е щастие. Усмихнал се на Славея с хубавите си очи. Изчезнала цялата му злоба и лошотия. Прибрали лъвовете, а Славея погледнала царя и разбрала, че песента е победила злото в неговата душа. Усмихнала му се. Срещнала очите му, които изразявали безгранична обич и преклонение пред нейната красота, глас, душа и доброта. Разбрала, че няма да си тръгне от този дворец, защото ще бъде неговата кралица. От този ден в тази така далечна страна зад планините, през девет езера и триста морета настъпило радост и спокойствие. Царят и прекрасната Славея управлявали мъдро и справедливо. Довели старият дървар в замъка и той заплакал, но този път от щастие. Поданиците на това царство били доволни и щастливи. Песента на Славея все още звучи там в онази далечна и чудна страна, където някога имало един лош цар, а когато някое утро царят се събудел намръщен - Славея му запявала чудната си песен и той се усмихвал на новия ден. Песента на Славея се превърнала в дар вълшебен и още помнят Славея и песните, които пеела тя в страната зад планините през девет езера и триста морета.


Автор: Лили Симеонова Спасова
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
swetulka
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Feb 11, 2005
Мнения: 2

МнениеВъведено на: 28 Май 2005 16:21:30 » "Песента на девойката Славея" Отговори с цитат върни се горе

Защо ми звучи на моменти прекалено познато ?За справка-
"Приказка за славея и магарето "-swetulka
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
dara33
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 23, 2004
Мнения: 363
Място: София

МнениеВъведено на: 30 Май 2005 22:19:16 » за справка Отговори с цитат върни се горе

http://www.hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=5966

_________________
Dara33
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя Посети сайта на потребителя ICQ номер
sradev
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Aug 16, 2004
Мнения: 348
Място: влака (може и самолет)

МнениеВъведено на: 30 Май 2005 23:26:47 » подобно Отговори с цитат върни се горе

подобното до подобното не е подобно

_________________
Славян
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя
Покажи мненията преди:      
Този форум е заключен: не може да се пускат или редактират теми.Тази тема е заключена: не може да се отговаря или редактира.
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Можеш да пускаш нови теми
Можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com