Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: Perunika
Днес: 0
Вчера: 0
Общо: 14143

Онлайн са:
Анонимни: 845
ХуЛитери: 1
Всичко: 846

Онлайн сега:
:: LATINKA-ZLATNA

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi
ХуЛите :: Виж тема - Арт Маркони- трета поетична книга на Юлиян Атанасов
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Автор Съобщение
Markoni55
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Dec 13, 2003
Мнения: 2983
Място: Варна

МнениеВъведено на: 06 Юни 2016 17:07:54 » Арт Маркони- трета поетична книга на Юлиян Атанасов Отговори с цитат върни се горе

ГАЛЕРИЯ "АРТ МАРКОНИ"

ви кани на чаша вино, стих и автограф
с третата поетична книга на

ЮЛИЯН АТАНАСОВ

„РОМАНТИКА ЗА ДИНОЗАВРИ“

17.30 часа 11.06.2016 г.

След толкова много поезия, която като напоителен дъжд валя през изминалата събота в галерията имах чувството, че няма да усетя стиховете на Юлиян така, както бих го направила в друго време. Митът за изострената чувствителност на гладните сетива толкова ме бе обзел, че се ядосвах на съвпадението, да ми се случи точно един от любимите ми автори след такова поетично изобилие. Още с първите стихове новата книжка ме пренесе в друго време. Като че ли Юли започва тази стихосбирка от там, където свършва предишната. Сякъш тези десетина години изчезнаха.
Думите му се леят спокойно, наситени с онова съкровено очарование, което носи интимният разговор. Защото стиховете му са един въображаем разговор с любимата. Имаш усещането, че си край тиха река, в която отраженията на емоциите игриво пробягват; слънчеви думи заслепяват, обсебват, усмихват; метафорите бавно разтягат удължените си сенки; усещане за свежест попива във всяка клетка. Ето какво споделя авторът за поредната си книга.
-Малко странно звучи заглавието на новата ти книга „Романтика за динозаври“
- Да, заглавието е малко учудващо, може би, може би някои хора ще си кажат какво общо пък имат динозаврите, тези страховити чудовища. Образът на динозавъра присъства в някои от стихотворенията от новата ми книга. Този образ е хрумване, може би от асоциацията за нещо много старо, древно, нещо, съществувало в памтивека, както обичаме да казваме. Толкова старо и древно нещо е и любовта, в която има романтика. Тя съществува от древността. Стара е колкото човека, а може би и по-стара. В едно свое стихотворение казвам, че динозаврите се различават от нас само по това, че са имали повече време да обичат, защото са живели по-дълго. Има и друго, разбира се, в този образ. Динозавъра се свързва с нещо страшно на вид, грозно. Нали обаче и грозният човек, родил се така на тази земя, има право да обича? Любовта е за красивите души, а един човек може да не е дарен с външна красота, тя е от Бога, а с вътрешна. Тя също е от Бога. А какво е любов без романтика?...
-Много от стихотворенията си започваш със "Защото..." Обикновено тази дума се свърза с опит да защитиш мнение, теза...Пред кого и какво искаш да защитиш или обосновеш?
-Да, доста от стихотворенията ми започват със защото. Не мога да го обясня точно, така съм ги усетил. Аз не правя стиховете си, така, както занаятчията изработва предмети от бита. Никога не правя стихотворения и не нагласям рими. Стиховете ми са вътрешно усещане за нещата. Може би това ЗАЩОТО идва и от факта, че по принцип обичам да си задавам въпроса ЗАЩО, т.е. търся отговори за онова, което се случва.
-Между предишната ти и тази книга стоят не малко години през които никъде не срещнах твои
стихове - не си писал или не си публикувал през това време?

-Първата ми книга излезе през 2001 година, а втората през 2005-а. Третата сега се появява след 10 години пауза. Дори 11. Да, за тези 10 години не бях написал нито ред поезия. Нали знаеш, великият Висоцки има една песен "Меня сегодня Муза посетила, Посетила, так, немного посидела и ушла..." То е свързано с това, което вече казах - не мога да правя стихотворения. Няма ли я музата, нищо не става. Може би настоящите стихове са били някъде вътре у мен и са отлежавали 10 години.
- Какво стана с момичето, което молеше:
"Прочети стиховете
ми и ме пусни в съня си."
На което казваше:
„С небето –
дрипа в прозореца на стария таван
ше изтрия сълзите ти.
И от вятъра ще ти дам да пиеш -
магия за обич.
Целуни ме в залеза,
момиче..."
Ако смяташ, че е нетактично - не ми отговаряй. Предполагам, момичето е събирателен образ на всички жени, които си срещал, имал и мечтал.
-Питаш ме какво е станало с онова момиче, което искам да ме целуне в залеза? Да, ти правилно предполагаш, че в поезията образите винаги са събирателни. Но ако трябва да съм напълно честен, това момиче е тук и сега...
- Валери Станков е изключително взискателен редактор, как прие тази книга?
Валери Станков бе човекът, който застана до мен за първата ми книга, направи го и за втората, сега отново ме окуражи. Той пръв прочете тези стихове и ми писа веднага, че това е готова книга. Когато ти го каже автор като Валери, няма какво повече да умуваш. С него сме приятели, били сме колеги през годините, аз лично вярвам, че неговото творчество ще влезе в учебните планове на ученици и студенти. Защото такъв виртуоз на художественото слово няма...
Юлиян Атанасов. Варненец. Средностатистически българин. Завършил Шуменския университет „Константин Преславски”. Филолог по образование, журналист по призвание. Изпитал плюсовете и минусите на учителската професия. Работил в печатни и електронни издания в продължение на 23 години. В момента е на длъжност „връзки с обществеността“.
Писал в различни области на обществено-политическия живот: спорт, образование, култура, общество, политика. Културата и спортът си остават неговата слабост. Автор на 3 поетични книги: „Белег от нежност” (2001 г.), „Огледалото в твоята стая” (2005 г.) и настоящата „Романтика за динозаври” (2016 г.). Семеен, с дъщеричка на 5 години.

_________________
За съдбата на песен мечтая,
като надежда в нечия душа да се вселя...
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя
Ufff
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Jan 09, 2004
Мнения: 2108

МнениеВъведено на: 06 Юни 2016 20:04:30 » Отговори с цитат върни се горе

Признавам си, авторите, които издават книги рядко, будят у мен специално любопитство. При тях най-добре личи "пътят". Чела съм втората книга на Юлиян и с интерес ще прочета третата.
Поздрав!
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Markoni55
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Dec 13, 2003
Мнения: 2983
Място: Варна

МнениеВъведено на: 07 Юни 2016 16:37:03 » ти за това ли издаваш рядко, за да будиш интерес? Отговори с цитат върни се горе

Ufff написа:
Признавам си, авторите, които издават книги рядко, будят у мен специално любопитство. При тях най-добре личи "пътят". Чела съм втората книга на Юлиян и с интерес ще прочета третата.
Поздрав!


шегичка Уфи. Не случайно го попитах какво се е случило в тези десет години между предишната и тази книга. Просто Музата не го е спохождала и тази книга е резултат от стихове, родени спонтанно и дори, както се изрази - връхлетели го. На всички се случва.
Аз, дето напоследък си мисля, че ми е пресъхнало кладенчето, се обнадеждих... Laughing Ще я видим тази работа на къде ще избие. Но ще се радвам да споделиш тази поезия.

_________________
За съдбата на песен мечтая,
като надежда в нечия душа да се вселя...
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Изпрати e-mail на потребителя
Albatros
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Feb 23, 2010
Мнения: 608
Място: Варна

МнениеВъведено на: 11 Юни 2016 20:45:18 » Отговори с цитат върни се горе

Благодаря на Ваня Маркова за прекрасния празник.
Благодаря на Юлиян, че ме избра за негов книгоиздател и редактор.
И - успех на книгата!
Алби
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка Посети сайта на потребителя
Покажи мненията преди:      
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com