Привет, Anonymous » Регистрация » Вход

Сдружение ХуЛите

Посещения

Привет, Anonymous
ВХОД
Регистрация

ХуЛитери:
Нов: Nela
Днес: 0
Вчера: 2
Общо: 14146

Онлайн са:
Анонимни: 821
ХуЛитери: 4
Всичко: 825

Онлайн сега:
:: LioCasablanca
:: pinkmousy
:: AlexanderKoz
:: malovo3

Електронни книги

Вземи онлайн електронна книга!

Календар

«« Април 2024 »»

П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930         

[ добави събитие ]

Екипи на ХуЛите

Публикуващи администратори:
изпрати бележка на aurora aurora
изпрати бележка на alfa_c alfa_c
изпрати бележка на viatarna viatarna
изпрати бележка на Valka Valka
изпрати бележка на anonimapokrifoff anonimapokrifoff

Издателство ХуЛите:
изпрати бележка на hixxtam hixxtam
изпрати бележка на BlackCat BlackCat
изпрати бележка на nikikomedvenska nikikomedvenska
изпрати бележка на kamik kamik
изпрати бележка на Raya_Hristova Raya_Hristova

Координатор екипи и техническа поддръжка:
изпрати бележка на Administrator Administrator


С благодарност към нашите бивши колеги:
mmm
Angela
railleuse
Amphibia
fikov
nikoi
ХуЛите :: Виж тема - Зимен вятър
.: Търсене :: Списък на потребителите :: Групи :: Профил :: Влез и виж бележките си :: Вход :.

 
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Автор Съобщение
Lannis
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 17, 2006
Мнения: 2

МнениеВъведено на: 20 Апр 2006 19:55:32 » Зимен вятър Отговори с цитат върни се горе

Снегът се сипеше тихо и обилно в потъналата в нощен мрак градина. Тук-таме в тъмнината самотно сияеше някоя лампа и светлината й заливаше в блясък хаотично танцуващите снежинки.

Тя изплува от сплетените сенки на дърветата, обгърнали нежно главната алея – средна на ръст, с тъмно палто и светъл шал, обвит около тесните й рамене. Снегът, покрил плътно замръзналата земя, скърцаше под ботушките й и звукът, ясно доловим в тишината на градината, я унасяше. Напъха ръце в ръкавите на палтото, за да задържи още малко топлина в тях и леко потръпна. Доближи към обляната в светлина част на алеята и сянката й се отдръпна страхливо, плавно се плъзна под краката й и се протегна назад, сякаш опитвайки се отчаяно да се върне в мрака. Полъх на вятъра разроши дългите черни коси на девойката, стелещи се изпод плетената светла шапка и погали зачервените страни. Стъпките й ставаха все по-бавни.

Спря се до пейката под разсеяната светлина на лампата, разчисти внимателно натрупания сняг и седна. Обърна лице назад и изгледа дълбоките следи, които краката й бяха оставили в сребреещия мек килим по алеята. Пъстра котка премина бавно покрай нея без да й обърне внимание и се скри тихо в сенките на градината, оставяйки след себе си малки грациозни следи.

«...и нетрайни», помисли си усмихнато девойката, докато наблюдаваше как снегът бързо ги засипва. Вдигна лице нагоре към светлината на лампата и към тъмните й очи полетяха стотици блеснали снежинки.

- Студено е тази вечер.

Дори не бе усетила приближаването му. Сведе поглед и почувства как раздразнението дращи в съзнанието й. Гласът на непознатия звучеше спокойно, с лека нотка на загриженост, която намекваше, че всеки миг може да заговори за прибиране на топло, чай с ром и колко е опасно да стои навън в ледената нощ. Хвърли бегъл поглед към неговото лице и, уловила усмихнатото му внимание към нея, почти инстинктивно приведе глава. Все пак, не желаейки да изглежда нелюбезна, девойката се пребори с неохотата си да наруши съвършенството и покоя на собственото си мълчание.

- Да – промърмори тя и добави безсмисленото: – Зима е.

Реши, че е платила дължимото внимание към загрижения странник и зарея отново поглед отвъд проблясващата в ледено бяло алея. Снегът продължаваше да се сипе все така силно и вече почти напълно прикри деликатните следи от котешките лапи. Усети как мъжът сяда в края на пейката, но не му обърна внимание. Изтупа разсеяно с ръка снега, започнал да се трупа по палтото й, и внезапно вниманието й бе привлечено от изящните снежинки, откроили се върху тъмния ръкав. Съвършенството и разнообразието на малките кристалчета я омагьосваше и тя не можеше да откъсне поглед от тях.

- Казват, че в такива нощи вятърът разказва – мелодичният глас на непознатия за пореден път наруши спокойствието й. Присви недоволно устни и продължи упорито да се взира в снежинките, но магията вече бе изчезнала. Непознатият явно не се обезсърчи от показната й липса на внимание към него. Говореше тихо и думите му се прокрадваха предпазливо край нея, попивайки в мислите й.

- Казват, че шепне историите на хора, намерили смъртта си в обятията на зимата. Спускал се над телата им, целувал посинелите им устни, откъсвал премръзналите души и ги отнасял със себе. Казват, че ако се заслушаш в такава нощ, може да почерпиш от мъдростта на много хора.

- Мъдрост? – повтори раздразнено тя и се обърна към него. В тъмните му коси призрачно проблясваше скреж. – Каква мъдрост има в това да се оставиш да замръзнеш? Нима смъртта може да те направи мъдър?

Мъжът се усмихна, а тъмносивите му очи просветнаха студено.

- Не зная – каза той и напъха ръце дълбоко в джобовете си. – Не си спомням да съм бил мъртъв.

Неусетно и тя се усмихна и стотици снежинки се стопиха пред лицето й, уловени в топлите обятия на нейния дъх.

- А кой го казва това? – попита с внезапен интерес тя.
- Кое?
- Това... за мъртвите и техните истории.

Непознатият разроши бавно коси с пръсти и притихналите в късите кичури снежинки се пръснаха като сребрист прах около лицето му.

- Хора... – отрони бавно и замислено той. – Търсят отговори, обяснения... мечтаят. Искат вълшебство. Искат да им е красиво... Седят тъжно сами в зимната ледена нощ и търсят отговори... и някои ги чуват. А дали е зимният вятър или нещо друго, има ли значение?

Тя сведе глава и се загледа в ръцете си. Полъх на вятъра помете снега и изви сребриста вихрушка около двамата на пейката.

- На мен той не ми говори – с тих смях каза девойката, докато се опитваше да улови в шепите си разлуделите се сребърни прашинки.
- А ти всъщност попита ли го за нещо? – промълви кротко непознатият.
- Ами... – тя се усмихна отнесено, наблюдавайки как оживелите до преди миг ледени искри се отпускат отново уморено на земята и се сливат с белите преспи.

- А защо тогава стоиш сама навън в студената вечер с риск да премръзнеш?
- Дойдохме си на думата – разсмя се тя. Очакваше този въпрос от момента, в който непознатият я бе заговорил, но сега, вместо да я раздразни, той й се видя забавен.
- Минавах по алеята и внезапно се появи това желание да поседя тук и да погледам снега. Знам ли, може някой от твоите призраци да ме е повикал, за да ми разкаже историята си.
- И защо му е да го прави?

Усмивката й проблесна.
- Хм...Това си е твоя история, ти ми кажи – подкачи го тя, но преди мъжът да каже каквото и да било, тя притвори замечтано очи и продължи тихо. – Вероятно е сама. Може все още да не е успяла да разкаже никому историята си. Носи се с вятъра и мечтае да я чуят. Вярва, че историята й е най-истинската... неповторимата... и може би е права – добави почти плахо тя накрая и сякаш сама се сепна от думите си.

- Чуваш ли я? – попита бавно той, примигвайки сънливо-усмихнато насреща й.
- Не... не мисля. – обърна се към него и една дяволита трапчинка се появи на лявата й страна. – А ти?

Мъжът се загледа в сенките на градината и си даде вид, че се заслушва. Нито звук не нарушаваше покоя на зимната нощ. Тя унесено изучаваше лицето му и внезапно осъзна, колко красиво е то. Замислените и някак далечни сиви очи бяха заобиколени от леко заскрежени мигли, а снегът падаше кротко край него и се трупаше в лъскавите черни коси. Той не проговори и без сама да се усети тя продължи историята.

- Говори за самотни планини, чиито покрити със сияещ сняг и лед върхове прорязват студеното зимно небе. Разказва за спомени за летни дни, облени в топла слънчева светлина, която не е могла да види. Разказва за есенни дъждове, които не са могли да отмият болката й. Разказва за смях, изтръгнал се от нея, който не е могъл да я засити... За преходността на радостта си. Разказва за студената зимна нощ, когато звездите искрят като ледени късчета на лунна светлина в небето... за дълбоките преспи, които изпращат към нощното небе отразената светлина на пълната луна. Разказва за застиналата красота на ледената зима...

Тя тихо и напевно редеше думите и собственият й глас се стелеше край нея и затрупваше с преспи от спомени мислите й. Започна да се унася. Мразовитата ласка на зимната нощ проникна под тънките й светли ръкавици, под топлата закрила на палтото и попи в кожата й. Тя не усети нищо, притворила клепачи и рееща се в красивите картини, преливащи една в друга в ума й. Внезапно усети ледени устни на челото си и рязко отвори очи. Непознатият си бе отишъл така безшумно, както се бе появил. Огледа тъжно опустялата алея и внезапно осъзна, че нещо липсва. Нямаше други следи в снега край пейката. Нищо, освен изящните, полу-затрупани отпечатъци на собствените й ботушки. Пухкава пелена покриваше и мястото до нея. Изправи се объркана и продължи пътя си. Миг преди да напусне разсеяния кръг светлина и да се скрие в сенките на заскрежените дървета, зимният вятър разроши черните й коси за сбогом и отмина да разказва историите си другаде.

_________________
Ела в Даная

_ _ _ _ _ _ _ _ _
Редактирано от: Lannis на 05 Юли 2006 17:11:12 - общо 1 път.
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка ICQ номер
DamaKupa
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Mar 14, 2005
Мнения: 9
Място: София

МнениеВъведено на: 25 Апр 2006 14:20:15 » Отговори с цитат върни се горе

Прекрасно разказваш!
Докато четях усещах този леден вятър и сковаващата ледена целувка...
Темата е много интересна, но нека попитам какво те накара да го напишеш?

_________________
DamaKupa
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка
Lannis
ХуЛитер
ХуЛитер


Записан(а): Apr 17, 2006
Мнения: 2

МнениеВъведено на: 26 Апр 2006 09:48:15 » Отговори с цитат върни се горе

DamaKupa написа:

Темата е много интересна, но нека попитам какво те накара да го напишеш?


Един приказен и малко меланхоличен sms, изпратен в зимна вечер от много скъп приятелSmile

И благодаряSmile

_________________
Ела в Даная
Виж профила на потребителя Изпрати лична бележка ICQ номер
Покажи мненията преди:      
Започни нова темаРепликирай в темата
Виж предишна тема Влез и виж бележките си Виж следваща тема
Не можеш да пускаш нови теми
Не можеш да отговаряш във форума
Не можеш да редактираш мненията си
Не можеш да триеш свои мнения
Не можеш да гласуваш във форума



Powered by phpBB version 2.0.21 © 2001, 2006 phpBB Group
Theme template LFS NewBoxBlue v.1.0.2 designed by LeoSoft © 2016 www.leofreesoft.com